Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день ромів

08 Квітня 2024 • 16:13

Кіл-сть переглядів: 484

Міжнародний день ромів – свято ромської культури, історії та національної ідентичності, яке було встановлено на IV-му Всесвітньому конґресі ромів, що відбувся у 1990 році у м. Сероцьку (Республіка Польща). Відзначають його 08 квітня. Свято приурочене до дня проведення I-го Всесвітнього конґресу ромів у Лондоні 1971 р.

 

Так, з нагоди відзначення Міжнародного дня ромів у офісі ромських громадських організацій відбувся захід, участь у якому взяли представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Житомирської ОВА та ромських громадських організацій.

 

Під час заходу голова Правління ромських громадських організацій Житомирщини, член Ромської ради України, член Ради представників громадських об’єднань корінних народів, національних меншин України Люсія Сачине розповіла присутнім про внесок представників ромів Житомирщини у культурну спадщину національних меншин області.

 

Довідково. На відміну від більшості національних меншин роми не мають власної державності. Ромська національна меншина – друга за чисельністю національна меншина, яка зазнала геноциду під час Другої світової війни. Дискримінація ромів у деяких державах Європи спричинила послаблення їх інтегрованості. Все це призвело до того, що ромська національна меншина є найбільш соціально вразливою національною меншиною в Європі.

 

Крім конституційних положень, правовий статус національних меншин в Україні визначається нормами Декларації прав національностей України 1991 року та Законом України «Про національні меншини в Україні» 1992 року. Відповідно до цих нормативно-правових актів держава гарантує всім народам, національним групам, громадянам, які проживають на її території, рівні політичні, економічні, соціальні та культурні права, підтримує розвиток національної самосвідомості й самовиявлення. При цьому всі громадяни України користуються захистом держави на рівних підставах.

 

Версія для друку