Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Соціальний проект «Подаруй шанс» стартує у Житомирі

03 Жовтня 2016 • 13:38

Кіл-сть переглядів: 877

1Всесвітній День паліативної і хоспісної допомоги проводиться щорічно в другу суботу жовтня. В 2016 році цей день припадає на 8 жовтня. Організатором Всесвітнього Дня паліативної та  хоспісної допомоги є Світовий Альянс паліативної допомоги, куди входять національні та регіональні організації, які підтримують розвиток паліативної та  хоспісної допомоги у всьому світі.

 

З 10 вересня по 10 жовтня на Житомирщині реалізується новий щорічний інформаційно-просвітницький, музично-мистецький соціальний проект «Подаруй шанс», ініційований благодійним фондом «Нехай твоє серце б’ється» спільно з управліннями охорони здоров’я та культури Житомирської міської ради за фінансової підтримки програмної ініціативи «Громадське Здоров’я» Міжнародного Фонду «Відродження», за підтримки просвітницького відділу обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини, обласного центру профілактики та боротьби із СНІДом Житомирської обласної ради,  КВНЗ «Житомирського інституту медсестринства» та Центру творчості «Антена».

 

В рамках проекту відбудуться наступні заходи:

 

4 жовтня 2016 року у приміщенні конгрес-центру КВНЗ «Житомирського інституту медсестринства» – відкрита науково-практична конференція та прес-конференція на тему: «Роль медичного працівника і громадськості у вирішенні проблем паліативної та хоспісної допомоги» (початок о 10.00)  за участю провідних фахівців охорони здоров’я;

 

– 6 жовтня 2016 року у приміщенні палацу культури Житомирської міської ради – інформаційно-просвітницький, музично-мистецький соціальний концерт до Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомоги «Подаруй шанс» (початок о 16.00). У концерті візьмуть участь молоді музиканти, співаки, поети, танцюристи Житомирщини спільно з відомими артистами та театральними діячами. У вестибюлі палацу культури працюватиме фотовиставка світлин «Покращення якості життя на кінцевій стадії невиліковної хвороби» та виставка малюнків, творчих робіт онкохворих дітей «Вірю, мрію, живу!».

 

Цілі Всесвітнього Дня хоспісної та паліативної допомоги полягають у підвищенні інформованості світової громадськості про проблеми паліативної допомоги та хоспісів.

 

Паліативний догляд починається тоді, коли вже  всі види лікування стають неефективними, і починають відмовляти життєво важливі органи. Метою такого догляду є максимальне полегшення фізичних і моральних страждань хворого. Та­кож ця допомога включає задоволення не менш важливих – психологічних, соціальних і духовних потреб.

 

Хоспіс є однією з форм паліативної допомоги – це спеціалізована медична установа для догляду за невиліковно хворими людьми в кінці життя.

 

Паліативна допомога дітям – це ще одна складна проблема сьогодення. За даними Міністерства охорони здоров’я, паліативної допомоги в Україні потребують 17 тисяч дітей. Водночас, за розрахунками ЮНІСЕФ, їх кількість значно більша і становить від 39 до 70 тисяч. Така розбіжність у статистичних даних, на думку багатьох фахівців у цій сфері, свідчить про недостатню увагу з боку держави до проблем невиліковно хворих дітей, які, як і решта громадян, мають право на надання якісної і доступної медичної допомоги. 

Версія для друку