Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#СпротивТриває: 10 років спротиву. Історія кримського татарина Зеврі Абсеїтова

28 Жовтня 2024 • 12:39

Кіл-сть переглядів: 79

Сьогодні розповідаємо історію кримського татарина Зеврі Абсеїтова, незаконно засудженого до 9 років колонії суворого режиму.

 

Життя до затримання

 

Абсеїтов Зеврі Сердарович народився 12 серпня 1975 року в Узбекистані, куди його родина була депортована радянським тоталітарним режимом у 1944 році.

 

У 1993 році його родина повернулася до Криму, оселившись в Білогірському районі.

 

Після повернення він вступив до Сімферопольського медичного університету на стоматологічний факультет. Вдень навчався, а у вільний час підробляв, щоб допомагати батькам-пенсіонерам. Після закінчення університету Зеврі відкрив свій стоматологічний кабінет.

 

Що вигадали окупанти

 

12 травня 2016 року російські силовики провели обшуки у Бахчисараї і затримали Зеврі Абсеїтова разом із трьома іншими кримськими татарами.

 

Судилище тривало понад 2 роки, які він провів у Сімферопольському СІЗО, допоки 24 грудня 2018 року суд у ростові-на-дону не засудив Зеврі до 9 років колонії суворого режиму.

 

Чому Зеврі Абсеїтова затримали насправді

 

Як і багато інших кримських татар, Зеврі Абсеїтов став об’єктом переслідування з боку окупаційної адміністрації через свою етнічну приналежність та національну ідентичність. Його затримання стало частиною масштабної кампанії репресій проти кримськотатарського народу, яку окупаційна влада проводить, щоб придушити будь-які прояви опору та інакомислення. Зеврі, як і багато інших, був звинувачений у тероризмі за надуманими, сфабрикованими доказами, що є сталою кампанією окупанта в Криму з переслідування корінного народу.

 

Де зараз Зеврі Абсеїтов

 

11 липня 2019 року верховний суд рф в москві розглянув апеляцію адвокатів Зеврі та скоротив строк його незаконного ув’язнення на три місяці.

 

У ніч з 1 на 2 вересня 2019 року Зеврі Абсеїтова етапували до колонії №1 у ставропольському краї, рф. Після прибуття його незаконно помістили до штрафного ізолятора на три тижні.

 

Абсеїтов був позбавлений належного медичного догляду, що ще більше погіршило його стан здоров’я, який і без того сильно постраждав за роки ув’язнення. Він страждає на гіпертонію, проблеми з нирками, шлунком і суглобами. Через неналежні умови утримання та відсутність медичної допомоги його стан постійно погіршується.

Версія для друку