Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#СпротивТриває: Добірка книг про багатогранну культуру Криму

09 Вересня 2024 • 11:19

Кіл-сть переглядів: 89

Як повідомляє представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, спільно з Українським інститутом книги до Національного тижня читання нонфікшну, підготовлено добірку книг про багатогранну культуру Криму. Ці книги дозволять зануритись в атмосферу степів, гір та моря, дізнатись про побут та долю корінних народів України.

 

1. “Кримськотатарська кухня”, Олена Соболева. Це не тільки книга рецептів кримськотатарської кухні, а й “довідник” по історії культури, гастрономії та долі кримськотатарського народу. Книга розповідає про звичаї та традиції корінного народу України та важливе місце гастрономічних традицій у них. Окрім цього, ця книга дозволяє позбутися стереотипного уявлення про кримськотатарську кухню.

 

2. “Кирим Керіма”, Наталія Смирнова. Книжка для дітей, що покликана розкрити важку тему — геноцид кримськотатарського народу — для наймолодших. Події в книзі відбуваються від імені 12-річного Керіма, який розповідає про культуру, традиції, побут, ремесла та кухню кримських татар. Все це — крізь призму однієї з найскладніших сторінок в історії його народу.

 

3. “Кримськотатарські родини”, Євгенія Генова. Книга, яка складається з історій чотирнадцяти кримськотатарських родин, які розповіли авторці різні люди, відомі й невідомі. З покоління в покоління їх переслідує один і той самий ворог під різними назвами: російська імперія, СРСР, російська федерація. Ці родини об’єднані спільним болем та спільним прагненням: повернути собі Батьківщину, жити у вільному Криму.

 

4. “Весілля кримських татар: традиційні форми та трансформації”, Олена Соболєва. Книга, яка містить численні етнографічні матеріали, зібрані авторкою під час експедицій до Криму. Окрім суто етнографічних фактів, книга пропонує реконструкцію етнічної історії кримськотатарського народу та аналіз типології весільного обряду.

 

5. “Toy. Sevgi arfesi” (“Весілля. Переддень кохання”). Артбук, присвячений традиціям кримськотатарського народу у довесільних стосунках молоді, їхніх батьків та родичів, а також традиціям весілля та перших років життя сім’ї. Книга видана кримськотатарською, українською та англійською мовами.

 

6. “Омріяний край” Лілі Хайд. Книга британської письменниці, яка працювала в Україні журналісткою для «Радіо Свобода» та «Kyiv Post». Книга розповідає про кримських татар. Для написання цієї книги авторка збирала матеріали в Бахчисараї, брала інтерв’ю у найрізноманітніших осіб, а також відвідувала бібліотеку ім. Ісмаїла Гаспринського в Сімферополі, де детально знайомилася з історією кримських татар від середньовіччя до наших днів.

Версія для друку