Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Сумісність ЗСУ з арміями держав-членів НАТО – пріоритет Воєнної доктрини

25 Вересня 2015 • 07:34

Кіл-сть переглядів: 694

Президент України Петро Порошенко підписав Указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 року «Про нову редакцію Воєнної доктрини України». Згідно цього документу, актуальною воєнною загрозою для України нині є збройна агресія Росії, що включає тимчасову окупацію Криму та агресію в окремих районах Донецької і Луганської областей.

 

Воєнна доктрина України – це система керівних поглядів на причини виникнення, сутність і характер сучасних воєнних конфліктів, принципи і шляхи запобігання їм, підготовку держави до можливого воєнного конфлікту, а також на застосування воєнної сили для захисту державного суверенітету, територіальної цілісності, інших життєво важливих національних інтересів.

 

Загрозами виступають нарощування військової потужності РФ в безпосередній близькості до державного кордону, у тому числі можливість розгортання тактичної ядерної зброї на території Криму; мілітаризація тимчасово окупованої території, присутність військового контингенту РФ у Придністровському регіоні Молдови, активізація російськими спецслужбами розвідувально-підривної діяльності в Україні з метою дестабілізації внутрішньої ситуації.

 

Крім зовнішньої загрози, документ визначає також і внутрішню. Доктрина визначає воєнно-політичні виклики, які можуть перерости в загрозу застосування воєнної сили проти України, першими з яких є втручання у внутрішні справи України з боку Росії та протидія реалізації європейського вибору Українського народу, формуванню систем колективної безпеки за участю України.

 

Документ передбачає необхідність комплексного реформування системи забезпечення національної безпеки до рівня, прийнятного для членства в ЄС і НАТО.

 

Україна розвиватиме свої Збройні Сили за західними стандартами, які будуть спрямовані на досягнення сумісності зі збройними силами держав – членів НАТО.

Версія для друку