Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

триває процес передачі відомчих медичних закладів залізничного транспорту

01 Лютого 2015 • 18:21

Кіл-сть переглядів: 1 363

Під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури України В’ячеслава Кириленка 31 січня відбулася всеукраїнська селекторна нарада щодо фінансування відомчих медичних закладів залізничного транспорту. У засіданні взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас, а також представники відомчих лікувальних закладів.  

 

Як наголосив В’ячеслав Кириленко, реформа галузі охорони здоров’я не повинна порушувати основних прав і свобод громадян. Якщо медичні заклади, в яких лікуються залізничники, скоротити або ліквідувати, то одразу зросте соціальна напруга та виникнуть нові проблеми. За словами урядовця, цей процес має відбуватися раціонально та планомірно.

 

Ярослав Лагута звернув увагу на те, що у державному бюджеті на 2015 рік передбачено передачу фінансування медичних закладів, які належали «Укрзалізниці», місцевим бюджетам. Це відбуватиметься за рахунок медичної субвенції, яка виділяється державою. В нашій області функціонує два відомчих заклади: Державний заклад «Вузлова поліклініка Житомир Південно-Західної залізниці» (м. Житомир) та Відділкова лікарня станції Коростень Південно-Західної залізниці (м. Коростень).

 

За словами Ярослава Лагути, держава вділяє медичну субвенцію залежно від кількості населення, а це дещо ускладнює ситуацію. Так, до прикладу, відділкова лікарня обслуговує понад 26 тис. громадян, у тому числі не лише жителів Коростеня, а й інших населених пунктів на залізничній лінії протяжністю 660 км. Проте, кошти на лікування виділяються залізничникам за місцем їх проживання.

 

Ярослав Лагута наголосив: «На Житомирщині проблема лікування залізничників буде вирішена. Зараз ми адаптуємося до нових правил і умов медичного обслуговування населення. Складнощів перехідного періоду уникнути неможливо, але нам треба досягти єдину консолідовану позицію та відстояти права пацієнтів із дотриманням норм чинного законодавства».  

 

В’ячеслав Кириленко повідомив, що найближчим часом в області надійдуть офіційні роз’ясненя від Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства інфраструктури України щодо відкриття рахунків та оформлення права власності на відомчі залізничні медичні заклади.

 

Прес-служба облдержадміністрації 

Версія для друку