Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Цьогоріч на видання соціально значущої літератури подано 32 заявки

30 Січня 2015 • 10:51

Кіл-сть переглядів: 1 102

30 січня відбулося засідання експертної ради з питань випуску соціально значущої літератури місцевих авторів. Так щороку за кошти обласного бюджету на Житомирщині видається література місцевих авторів, яка відноситься до категорії соціально значущої. Примірники таких видань направляються до бібліотек регіону, щоб ширше коло читачів мало змогу ознайомитися із творчістю письменників та науковців Житомирської області.

 

«Цього року на розгляд членів експертної ради п’ять видавництв Житомирщини запропонували 32 книговидавничі проекти. Загальна вартість їх реалізації складає більше 500 тис. грн. Відповідно до Програми відкритості в діяльності Житомирської облдержадміністрації, Житомирської обласної ради та розвитку інформаційної сфери області на 2013-2015 роки на забезпечення виконання та реалізації Програми випуску соціально значущої літератури місцевих авторів на 2015 рік передбачено 275 тис. грн. Тому потрібно об’єктивно оцінити запропоновані видавничі проекти та обрати книги для випуску у 2015 році», – наголосила директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ольга Григор’єва на засіданні.

 

Кожне видавництво знайомило членів експертної ради із книжками, які пропонують видати в рамках Програми випуску соціально значущої літератури місцевих авторів. Серед 32 заявок багато книжок на історичну, патріотичну та краєзнавчу тематику. Також запропоновані до уваги зразки дитячої літератури. Так, наприклад, у книзі «Весела прогулянка» Світлани Соболевської для дітей не лише цікаві тексти, а є ще й розмальовки, які автор створює власноруч.

 

Серед усього переліку заявок книжки авторства членів Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України, якій цьогоріч виповнюється 50 років. Автори чекають на символічний подарунок до такого ювілею – видання їх книжок.

 

Видавець Віктор Котвицький на розгляд експертної ради представив книгу «На білу гречку впали роси» Максима Рильського. До видавництва звернувся онук Максима Тадейовича Рильського – Максим Георгійович Рильський з проханням до 120-річчя з дня народження видатного класика української літератури видати цей збірник. До  книжки увійшли вибрані твори з неокласичної спадщини – з усіх шести поетичних збірок та поема «На узліссі», які раніше випускалися лише окремими книжками з 1918 по 1929 рр.

 

Члени експертної ради до квітня ознайомлюватимуться з усіма представленими заявками, після чого на засіданні приймуть колегіальне рішення про видання та друк обраних ними книжок. У ході спілкування було зазначено, що слід звернути увагу на дитячу літературу для виховання підростаючого покоління, історично-патріотичного характеру, а також не оминути увагою у рік 50-річчя авторів Житомирської обласної організації НСПУ.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку