Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Цьогоріч завдяки програмі Президента «Велике будівництво» завершимо реконструкцію Житомирського обласного онкодиспансеру, – Віталій Бунечко під час пресконференції

26 Серпня 2021 • 16:50

Кіл-сть переглядів: 664

Сьогодні, 26 серпня, голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко звітує про проведену роботу за два роки перебування на посаді.

 

Пресконференція розпочалася у Житомирському обласному онкологічному диспансері.

«Розпочати хотів би зі змін, які відбулись у медичній галузі Житомирщини. Саме тому ми сьогодні тут – на території Житомирського обласного онкологічного диспансеру. Цей об’єкт, як і багато інших на території області, включено у перелік проєктів, що реалізуються в рамках Програми Президента України «Велике Будівництво», – сказав Віталій Бунечко.

Голова ОДА зауважив, що реконструкція онкодиспансеру триває вже не один рік, що зумовлено необхідністю поетапного виконання робіт для забезпечення безперебійного функціонування закладу та лікування пацієнтів.

«Цього року завдяки включенню проєкту реконструкції онкодиспансеру у програму Президента України «Велике будівництво» його вдасться, нарешті, завершити. Для виконання всіх необхідних робіт у поточному році передбачено виділити понад 40 млн гривень. Зокрема, з Державного фонду регіонального розвитку більше 36 мільйонів гривень та 4 мільйони з обласного бюджету. Загалом вартість реконструкції становить 94 млн грн (за весь час будівництво від 2017 року)», – поінформував Віталій Бунечко.

Голова ОДА повідомив, що одним із пріоритетів стратегії розвитку Житомирщини є встановлення лінійного прискорювача в онкодиспансері.

«Завдяки синергії держави та обласної влади, а також підтримці Президента України Володимира Зеленського ми вийшли на фінальний етап у цьому процесі. На останній сесії депутати обласної ради підтримали рішення про вибір формату державно-приватного партнерства для встановлення лінійного прискорювача. Тепер у нас є усі правові підстави, є інвестори, готові вкласти у цей проєкт за попередніми оцінками понад 14 млн євро і щире бажання зробити це задля жителів Житомирщини», – наголосив Віталій Бунечко.

Очільник облдержадміністрації зауважив, що головними рушійними силами розвитку медичної системи протягом останніх півтора року стали боротьба з коронавірусом та зміна відношення держави до медичної галузі в цілому.

«Необхідність протистояти коронавірусу та рятувати людські життя у форматі 24 години й 7 днів на тиждень призвела до якісних змін у галузі. Протягом цих років значно покращилося матеріально-технічне оснащення наших медзакладів. При цьому, йдеться не лише про речі, які зараз вже здаються побутовими – засоби захисту, санітайзери, дезінфектанти, але й про дороговартісне обладнання», – сказав голова ОДА.

На піку епідемії лікування хворих на COVID-19 в області здійснював 21 медичний заклад. А кількість ліжок відведених для лікування інфекційних хворих на Житомирщині від початку епідемії збільшилась у понад 3 рази (з 920 на початку 2020 року до 2939 навесні 2021 року). Кількість кисневих підключень у лікарнях Житомирщини зросла більше ніж в 4,5 рази (з 586 до 2622).

 

Зараз медичні заклади області налічують:

 

  • 175 апаратів штучної вентиляції легень
  • 696 кисневих концентраторів
  • у 24 працюють системи кисневого постачання, криоциліндри, зволожувачі кисню та інше життєво необхідне для пацієнтів обладнання.

 

Зараз в області продовжується кампанія з імунізації жителів від коронавірусу. Житомирщина стабільно входить у п’ятірку кращих областей за кількістю вакцинованих на день. Наразі у нас працюють 5 центрів масової вакцинації, 125 пунктів щеплень і 46 мобільних бригад.

 

Що ж відбувалося у медичній системі області «поза ковідом»?

 

У 2020 році:

 

  • Житомирська область однією з перших у Державі утворила єдиний госпітальний округ;
  • 100% комунальних закладів охорони здоров’я Житомирщини та 8 приватних медзакладів та 10 ФОП уклали з Національною службою здоров’я України договори за Програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.

 

У рамках програми Президента України «Велике будівництво» в області протягом 2020-2021 років буде побудовано та реконструйовано 33 медичних об’єкти, а саме:

 

  • 23 сучасні амбулаторії;
  • 7 приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я у госпітальному окрузі, обладнаних комп’ютерними томографами, цифровими рентгенівськими діагностичними стаціонарними системами загального призначення та апаратами ультразвукової діагностики.
  • проводиться реконструкція приміщень обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського» під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих і відділення неврології з нейрореанімацією;
  • завершується реконструкція обласного онкологічного диспансеру, де ми зараз і перебуваємо;
  • триває реконструкція під дитяче інфекційне відділення одного з корпусів протитуберкульозного диспансеру у селі Гуйва.

 

Завдяки фінансуванню, виділеному Державою через Національну службу здоров’я України, а також за іншими державними програмами за останні два роки автопарк спеціалізованого медичного транспорту Житомирщини поповнився понад 120 сучасними автомобілями – це:

 

  • 65 автомобілів, обладнаних усім необхідним для надання екстреної медичної допомоги;
  • 57 автівок для сільських лікарів.

 

Довідково. Житомирський обласний онкологічний диспансер – надважливий для жителів області лікувальний заклад, який надає спеціалізовану медичну допомогу хворим на злоякісні новоутворення. Щороку тут консультують близько 100 000 хворих, проводиться більше 5 000 складних операцій, біля 7 000 хворих проходить лікування в стаціонарі диспансеру.

Версія для друку