Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Тихе полювання

08 Вересня 2015 • 12:48

Кіл-сть переглядів: 766

Гриби — дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді і смерті.

 

Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Основні причини отруєнь грибами: вживання отруйних грибів; неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників).

 

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилення потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Причому симптоми отруєння можуть з’явитися як уже через годину, так і через добу. Біль та нудота повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

 

Щоб запобігти отруєнню, купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

 

 

Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби:

  •  якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
  • «шампіньйони» та «печериці», в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

 

Не куштуйте сирі гриби на смак. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом, викидайте. Гриби підлягають кулінарній обробці тільки в день збору і не пізніше. Інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити чи смажити. Обов’язково  вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, що використовують для соління — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок, адже вони є дуже важкою їжею для шлунку.

 

УВАГА! 

Якщо вже трапилася біда і ви відчуваєте себе погано або помітили підозрілі ознаки у своїх близьких, викличте «швидку медичну допомогу». Одночасно, не очікуючи прибуття, негайно промийте шлунок потерпілого: дайте йому випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викликати блювоту допоможе натиснення пальцем на корінь язика; коли промивні води стануть чистими, дайте йому активоване вугілля. Після надання першої допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. І в жодному випадку не можна займатися самолікуванням, потрібно негайно їхати в лікарню! Від того, наскільки швидко провести очищення організму, залежить результат лікування.

 

За матеріалами прес-центру УОЗ

Версія для друку