Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#тияк: Наталія Остапченко долучилася до заходу «Осмислення. Цінності та історії стійкості», що відбувся в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

10 Травня 2024 • 15:49

Кіл-сть переглядів: 702

09 травня, в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за сприяння Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ та підтримки Бюро ВООЗ в Україні й Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», відбувся захід з нагоди місячника обізнаності про ментальне здоров’я «Осмислення. Цінності та історії стійкості». У заході взяла участь перша леді України Олена Зеленська.

 

Від Житомирської ОВА до заходу долучилися перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко та радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров’я Ірина Гладка.

 

Олена Зеленська зазначила, що українська стійкість уже стала феноменом у світі. Однак про неї треба дбати. За даними МОЗ, нині 77% українців відчувають симптоми стресу та сильної знервованості. Серед емоцій переважають утома (46%) та напруженість (44%). Усі ці показники свідчать про великий травматичний досвід, що вже впливає на фізичне здоров’я українців. Згідно з даними Національної служби здоров’я України, кількість пацієнтів із діабетом зросла на понад 20%, з інфарктами – на понад 16%, з інсультами – на більш як 10%.

«У чому секрет української стійкості?», «Яка формула української витривалості?» – ці питання часто задають мені іноземні журналісти. Хоча це популярні питання, знайти відповіді непросто. Легше описати, який вигляд має стійкість, ніж розкласти її на складові. Стійкість однієї людини завжди підтримується стійкістю інших. Тож яка ж формула цієї стійкості? Важливо не тільки те, що ми відповідаємо іншим, але й розібратися в собі та в нашому суспільстві», – зазначила перша леді України.

Учасники заходу обговорили показники, які свідчать про великий травматичний досвід, що вже впливає на фізичне здоров’я українців. За даними Національної служби здоров’я України, кількість пацієнтів із діабетом зросла на понад 20%, випадків інфарктів – на понад 16%, а інсультів – на більш ніж 10%.

 

Під час першої панелі відомі дослідники та діячі Андрій Зелінський, Наталія Кривда та Євген Глібовицький розглянули питання зародження коріння української стійкості, його осмислення у різних вимірах минулого та сьогодення.

 

Також у межах заходу Олена Зеленська була модераторкою панелі «Історії стійкості», присвяченої особистій стійкості українців.

«Стійкість – здатність не зламатися від випробувань, виходити з них навіть сильнішим – безпосередньо залежить від ментального здоров’я. Розуміння себе та інших. Цю ментальну оборону українців і покликана тримати Всеукраїнська програма ментального здоров’я», – зазначила на завершення дружина президента.

Довідково. Захід організував Координаційний центр з психічного здоров’я КМУ в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» (за підтримки Бюро ВООЗ в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я»). Участь у ньому також узяли голови ОВА, громадські та культурні діячі, науковці, психологи.

 

 

Версія для друку