Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#тияк: Наталія Остапченко взяла участь у зустрічі з регіональними командами, які впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» у громадах

02 Вересня 2024 • 12:05

Кіл-сть переглядів: 91

Днями у столиці України відбулася важлива робоча зустріч з регіональними командами, що працюють над впровадженням Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у територіальних громадах країни. Участь у якій взяла Перша леді України Олена Зеленська.

 

Від Житомирської ОВА до заходу доєдналися перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко та радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров’я Ірина Гладка.

 

Також учасниками зустрічі стали управлінці з медичної та соціальної сфер, психологи й психотерапевти, керівники проєктів неурядового сектору, вчителі, лікарі зі 122 територіальних громад 20 областей України.

 

Олена Зеленська відзначила важливість запозичення найкращих світових практик у сфері ментального здоров’я, водночас підкресливши унікальність української ситуації.

«Хоч хороших методик багато і ми їх активно опановуємо, жодна не може відповісти одразу на всі наші виклики. Бо жодна з прогресивних країн не переживає того, що переживаємо ми. І команда програми зрозуміла: увібравши все найкраще зі світу, програма має бути унікальною, українською», — зауважила Перша леді України.

Особливу увагу Олена Зеленська приділила новій українській методиці, яку вдалося напрацювати в рамках ініціативи.

«Вона полягає в тому, щоб рухатися не від діагнозу, а від стану людини. Тобто почати допомагати людині якомога раніше, доки її травматичний досвід не виріс у розлад. Це значить, що подолання проблеми може починатися навіть не в кабінеті психолога чи психотерапевта, а вже в розмові із сімейним лікарем чи з консультантом у Центрі життєстійкості», – зазначила дружина Президента.

Під час зустрічі було відзначено суттєвий прогрес у реалізації програми: майже 100 тисяч медиків пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP, у центрах життєстійкості було надано 350 тисяч послуг, 209 тисяч педагогів закінчили навчання з уміння розпізнавати зміни стану школярів, а 739 роботодавців запровадили політику підтримки ментального здоров’я на своїх підприємствах.

 

Довідково. Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» була ініційована Оленою Зеленською, а супровід її розробки та впровадження забезпечує Координаційний центр КМУ/Mental Health UA за підтримки та експертного партнерства з World Health Organization (WHO). Важливу роль у реалізації програми на території Житомирщини відіграє Координаційний центр підтримки цивільного населення при Житомирській ОДА під керівництвом першої заступниці начальника Житомирської ОВА Наталії Остапченко.

 

 

 

Версія для друку