Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#тияк: У Коростені відбувся День спільнодії «Національні традиції, що формують нашу стійкість». ВІДЕО

20 Червня 2024 • 12:01

Кіл-сть переглядів: 239

У рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи першої Леді Олени Зеленської в місті Коростень на території археологічної пам’ятки Житомирщини, у парку «Древлянський», відбувся День спільнодії під назвою «Національні традиції, що формують нашу стійкість».

 

Захід зібрав понад 300 мешканців, а серед почесних гостей були перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я в Житомирській області Ірина Гладка, міський голова Коростеня Володимир Москаленко, начальник Коростенської РВА Олег Рябой, а також представники структурних підрозділів Житомирської ОВА.

«Культура піклування про ментальне здоров’я є складовою традицій українського народу. Це важлива частина нашої стійкості та духовного багатства», – зазначила Наталія Остапченко.

День спільнодії проводився на багатьох локаціях, кожна з яких була спрямована на підтримку ментального здоров’я жителів міста. Також учасники мали змогу відвідати концерт і насолодитися виступами народного фольклорного ансамблю «Бовсунівські бабусі» з села Бовсуни Лугинської громади, народного ансамблю «Чіп» з Хорошева, а також колективів і виконавців Коростенського міського палацу культури.

 

Особливим гостем заходу став переможець першого випуску талант-шоу «Голос країни» Іван Ганзера. Він поділився своїм досвідом переїзду з Ізюмщини до Коростеня та розповів про свій щільний графік виступів на благодійних концертах для підтримки ЗСУ, що надає йому відчуття сенсу та радості.

 

Також усі гості мали змогу відвідати виставки та взяти участь у різних майстер-класах, вони ознайомилися з творчістю вихованців Овруцької Малої академії народних мистецтв та ремесел, заслухали майстрів народної творчості України Василя Волівача та Олександра Станкевича з міста Радомишль, які демонстрували виготовлення українських народних інструментів.

 

Також були представлені роботи майстринь народної творчості з Житомира Марини Василенко, яка виготовляє українські прикраси, Наталії Морозюк, що займається виготовленням натуральної косметики, та народні костюми від студентів і викладачів Житомирського фахового коледжу культури та мистецтв ім. І. Огієнка.

 

На заході також були представлені різноманітні активності для дітей та дорослих: руханки, йога, арттерапія, виготовлення солодкої вати та смаколиків просто неба. Особливою родзинкою заходу стала дегустація традиційної української страви – Коростенських дерунів. З 2008 року Коростень офіційно визнано столицею дерунів, що надає місту особливого колориту.

 «День спільнодії «Національні традиції, що формують нашу стійкість» об’єднав громаду Коростеня та позитивно вплинув на кожного учасника. Саму тому хочеться тижні таких спільнодій для покращення ментального здоров’я! Нам сьогодні цього так не вистачає», – зауважила перша заступниця начальника ОВА Наталія Остапченко.

Довідка. Захід організований за ініціативою Координаційного центру КМУ / Mental Health UA спільно з Житомирською ОВА за всебічної підтримки міською радою Коростеня та Коростенською РДА.

 

 

Версія для друку