Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#Тияк: У Житомирі відбулася регіональна конференція «Ментальне здоров’я – стійкість майбутнього». ВІДЕО

10 Жовтня 2023 • 17:36

Кіл-сть переглядів: 506

Сьогодні, 10 жовтня, на майданчику Житомирської ОВА в рамках відзначення Всесвітнього дня ментального здоров’я відбулася регіональна конференція «Ментальне здоров’я – стійкість майбутнього».

 

Спікерами конференції були  начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко, перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко, радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров‘я Ірина Гладка, амбасадорка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Дар’я Квіткова.

 

Основною темою конференції стало обговорення питань щодо усвідомлення важливості ментального здоров’я у Житомирській області та розв’язання проблем, пов’язаних зі стресом і психологічним станом населення.

 

Начальник Житомирської ОВА відзначив, що в умовах війни й постійні повітряні загрози створюється емоційний стрес, що негативно впливає на ментальне здоров’я громадян.

 

«На Житомирщині  наявна більшість з факторів повномасштабної війни. Область дізналася, що таке окупація, постійні обстріли, постійна ворожа загроза на кордоні. Багато людей на Житомирщині потребують ментального відновлення. Перш за все це родини наших захисників та ветерани, переселенці, а також інші жителі області, які відчули на собі страшний подих війни», – зауважив Віталій Бунечко. 

 

Завдяки ініціативі першої леді України Олени Зеленської, спільній роботі з Координаційним центром з психічного здоров’я при Кабінеті міністрів України та підтримці агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у Житомирській області впроваджуються програми забезпечення доступу до якісних ментально-психологічних послуг.

 

«Наші медики та соціальні працівники постійно вдосконалюють свої навички та проходять спеціалізовані тренінги. Ми тісно співпрацюємо в напрямку ментального здоров’я з нашими міжнародними партнерами. Зокрема організацією ЮНІСЕФ. Сьогодні на території області функціонує 39 закладів де можна отримати повний пакет послуг із психологічного здоров’я на первинному рівні», – зазначила перша заступниця начальника ОВА Наталія Остапченко.

 

Радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров‘я Ірина Гладка стверджує, що програма ментального здоров’я «Ти як?» також про подолання стигматизації, що є надзвичайно важливим саме зараз.

 

«Ми повинні вже сьогодні дбати про свій психоемоційний стан та здоров’я. Якщо цього не робимо зараз, то як ми зможемо відбудовувати країну, перебуваючи у складному емоційному стані? Тож краще приділити увагу собі зараз, щоб мати внутрішні ресурси для створення сильної країни в майбутньому», – зауважила Ірина Гладка.

 

На завершення регіональний експерт з громадського здоров’я в Житомирській області розробник проєкту “Розбудова стійкості системи громадського здоров’я” Олександр Зарицький зазначив, що підтримка та збереження ментального здоров’я є актуальним завданням для влади, суспільства і кожного громадянина. Це завдання вимагає комплексного підходу та спільних зусиль.

 

Активності цього дня ініційовані та відбуватимуться у межах комунікаційної кампанії «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров’я, що впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

 

#тияк #worldmentalhealthday #howareyou

 

 

 

Версія для друку