Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#тияк: Житомирщина активно доєдналася до написання Радіодиктанту національної єдності-2024

25 Жовтня 2024 • 14:15

Кіл-сть переглядів: 200

Сьогодні, 25 жовтня, Житомирщина приєдналася до національної традиції, взявши участь у написанні Радіодиктанту єдності-2024. Захід відбувся з нагоди Дня української писемності та мови, об’єднав людей різних професій, від працівників адміністрації до студентів та військових. Цьогоріч текст підготувала українська письменниця Оксана Забужко, а диктант читав поет і військовий Павло Вишебаба. Учасники, долучившись до цього символічного заходу, висловили свою підтримку рідній мові та національній культурі.

«Культурний розвиток і національна свідомість – важливі для кожного українця», – зазначила перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко, яка теж долучилася до написання диктанту.

Вона підкреслила, що подібні заходи не тільки сприяють згуртованості, а й мають позитивний вплив на ментальний стан, особливо в непрості часи.

 

До ініціативи також приєдналися регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» Ірина Гладка, представники департаментів Житомирської ОВА, освітяни, лікарі, військові, студенти ННІ філології та журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка, що ділилися враженнями.

«Це був чудовий момент для єднання та усвідомлення цінності нашої мови. Саме тому, такі заходи є важливими та, я б навіть сказала, необхідними, зважаючи на сучасні реалії. По-перше, ми допомагали з організацією й забезпеченням радіодиктанту в своєму навчально-науковому інституті; це допомогло згуртуватись й обʼєднатись. По-друге, написання дуже хвилююче: бо треба вслухатись у надзвичайно цікаві й, до болю, тремтливі слова рідною мовою і намагатись відобразити їх на папері, уникаючи великої кількості помилок. Кожного року беру участь і рада, що цьогоріч зустріла багато однодумців», – поділилася студентка ННІ філології та журналістики Анна Іскоростенська.

Цікавою особливістю цьогорічного диктанту стала можливість для учасників поділитися своєю особистою історією стійкості на спеціальній сторінці платформи «Ти як?» – «Щоденники стійкості».

«Це – онлайн-простір для рефлексії, що підтримує та надихає в часи випробувань», – пояснила регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ірина Гладка.

Радіодиктант національної єдності-2024 вкотре засвідчив силу єдності українського народу через мову, символізуючи незламність та стійкість, що формують основу національної ідентичності.

 

 

 

 

 

 

Версія для друку