Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У рамках реформування системи інтернатних закладів у громадах мають бути створені умови для сімейного виховання дітей, – Лариса Шевчук

25 Червня 2018 • 13:15

Кіл-сть переглядів: 345

1Процес реформування системи інтернатних закладів передбачає створення у громадах таких послуг, завдяки яким діти будуть виховуватися у сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

 

На цьому наголошує начальник управління освіти і науки Житомирської ОДА Лариса Шевчук, коментуючи регіональний план заходів з реформування системи інституціонального догляду і виховання дітей в Житомирській області на 2018-2026 роки.

 

«Процес реформування уже йде, створюється все більше умов, за яких діти можуть проживати у сім’ї, навчатися та розвиватися. Так, все більше батьків обирають інклюзивну освіту на противагу навчанню в інтернаті. Але говорити про відчутні зміни ще рано. У громадах мають бути створені умови, за яких усі діти зможуть виховуватися у сімейних формах виховання або наближених до них», – наголошує Лариса Шевчук.

 

«Поки що регіональний план ще допрацьовується, вносять пункти з різних сфер. Розрахований він на 8 років, до 2026 року. Опрацьований варіант плану буде затверджуватися на сесії обласної ради», – зазначає начальник управління освіти.

 

Метою плану є заходів послідовне реформування діючої системи забезпечення прав дітей в регіоні та формування системи, яка забезпечить проживання, догляд і виховання дитини в сім’ї або в умовах максимально наближених до сімейних.

 

Серед заходів плану:

  • створення системи якісних і ефективних форм альтернативного догляду;
  • створення системи якісних і ефективних послуг на рівні громад, що відповідають найвибагливішим потребам дітей і сімей з дітьми, з метою попередження розлучення дітей з біологічною родиною;
  • забезпечення дітей-вихованців закладів інституційного догляду послугами, необхідними для реінтеграції в суспільство, утримання та виховання дітей в сімейному середовищі;
  • збільшення кількості дітей з особливими освітніми потребами, охоплених інклюзивним навчанням, на 30% щороку (починаючи з 2018 року);
  • забезпечення надання соціальних послуг дітям та сім’ям з дітьми (включно неурядовими організаціями), не менше 50%  від загальної кількості тих, хто потребує таких послуг, (починаючи з 2026 р.) та ін.

Детальніше про основні міфи та кроки реформи читайте ТУТ.

Версія для друку