Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У реформі місцевого самоврядування на першому місці – людина та її інтереси

30 Березня 2016 • 07:27

Кіл-сть переглядів: 538

Ті громади, які повірили в реформу місцевого самоврядування, об’єдналися і взяли на себе велику частину повноважень, переданих державою разом з фінансовими ресурсами для здійснення цих повноважень, вже сьогодні демонструють свою спроможність стати успішними.

 

Про це сказала заступник директора департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Людмила Даменцова.

 

«Довіра до реформи, вміння приймати рішення та брати на себе відповідальність за їх результат – ось основна риса тих об’єднаних громад, які першими заявили про готовність змінити життя своїх людей на краще, створити для них комфортне середовище. Адже кожному було зрозуміло, що миттєво за один день все не зміниться. Але свідома готовність розпочати, йти шляхом змін, долати труднощі і поступово вибудовувати нові взаємовідносини влада-людина є тим фундаментом, на котрому зросте спроможна громада, яка здатна самотужки вирішувати всі питання місцевого значення, не озираючись ні на район, ні на область», – сказала Людмила Даменцова.

 

Вона наголосила, що в центрі уваги реформи місцевого самоврядування на першому місці стоїть людина та її інтереси.

 

«Люди мають знати, що децентралізація несе в собі економічне зростання. Громади отримують ресурси на розвиток своєї інфраструктури, самі розпоряджаються своїм бюджетом, отримують можливість залучати інвестиції на свої території, створювати робочі місця. Децентралізація веде до наближення послуг до конкретного мешканця окремо взятої громади. Децентралізація адаптує послуги – освітні, медичні, комунальні, адміністративні та інші – до потреб мешканців громади. Оскільки громадам краще знати, що необхідно їм для того, аби створити максимально сприятливі умови і для життя людей, і для розвитку бізнесу. Іншими словами, громадяни неодмінно отримають користь від реалізації такої реформи», – зазначила Людмила Даменцова.

 

За її словами, кожна наступна новостворена об’єднана громада може розраховувати на підтримку – консультаційну, правову, організаційну. Також додала, що зберігається інтерес міжнародних донорських організацій до об’єднаних громад. Вони готові долучатися до фінансування окремих проектів розвитку цих територій.

Версія для друку