Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У с. Базар вшанували пам’ять загиблих воїнів УНР – учасників II Зимового походу

21 Листопада 2016 • 08:07

Кіл-сть переглядів: 625

Вчора, 20 листопада, у селі Базар вшанували пам’ять українських вояків Волинської похідної групи армії Української Народної Республіки (УНР), які, потрапивши у ворожий полон, відмовились перейти на службу до Червоної армії і були розстріляні.

 

У заході взяли участь представники духовенства, громадськості, члени націоналістичних організацій, місцеві жителі, студенти.

 

Жалобні заходи почалися покладанням квітів до Меморіалу пам’яті Героїв Базару та панахиди по загиблим воякам армії УНР.

 

«Історія має традицію повторюватися. Події останнього часу підтвердили, що українцям потрібно відстоювати свою незалежність. Наш народ повинен пам’ятати про ті події далекого 1921 року, приходити на ці священні місця. Адже нація впевнено торує шлях у майбутнє, пам’ятаючи про своє минуле», – сказав голова Народицької райдержадміністрації Віктор Пащук.

 

Також на мітингу виступив український поет, перекладач, літературний критик, громадсько-політичний діяч Дмитро Павличко.

 

Довідково. 17 листопада 1921 року під селом Малі Міньки поблизу села Базар у ході другого зимового походу Армії Української народної республіки відбувся бій Волинської групи Армії УНР під командуванням генерал-хорунжого Юрія Тютюнника з 9-ю Кримською дивізією Григорія Котовського. У бою загинули понад 400 українських солдатів та офіцерів, 537 опинилися в полоні, з яких десятки поранених померли, а 359 полонених перевели до Базару й утримували у церкві. Із 359 полонених учасників походу жоден не погодився перейти на службу до Червоної армії, за що у листопаді 1921 р. у Базарі їх всіх розстріляли більшовики.

Версія для друку