Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Житомирі відбулася відкрита лекція «Як плекати стійкість в умовах війни». ФОТО. ВІДЕО

06 Травня 2024 • 12:03

Кіл-сть переглядів: 451

У Житомирському медичному інституті в рамках програми ментального здоров’я «Ти як» за ініціативи Житомирської ОВА та сприяння ГО «Альянс Стійкості» відбулася відкрита лекція «Як плекати стійкість в умовах війни», яку провила травматологиня і дослідниця міждисциплінарних досліджень насильства і травми Імке Хансен. Вона з 2015 року працює в зоні бойових дій на сході України, проводячи травмо-чутливі тренінги для активістів, медиків та поліції.

 

До заходу долучилися перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко та директорка Житомирського обласного центру соціальних служб Анна Антіпова.

 

Перед початком лекції Наталія Остапченко ознайомила слухачів із програмою ментального здоров’я «Ти як?». Зазначивши, що ця програма є важливою частиною комплексного підходу до підтримки населення у складний час, адже ментальне здоров’я є основою для ефективної адаптації та подальшого відновлення суспільства.

«Війна залишає глибокий слід у серці кожного з нас. Тому сьогодні, як ніколи, важливо розуміти, що ментальне здоров’я є запорукою здорового суспільства. Сьогоднішній захід спрямований на розвиток знань про те, як підтримати свій психологічний стан у критичних ситуаціях, а також як допомогти своїм близьким», – наголосила перша заступниця начальника Житомирської ОВА.

Під час лекції дослідниця Імке Хансен розкрила питання психологічних травм суспільства під час війни та поділилася своїми дослідженнями у цій сфері. Вона зупинилася на основних етапах сприйняття суспільством важких подій та їх впливі на колективне психічне здоров’я. Науковиця також розповіла про поняття травматичної реакції та психологічної резистентності, наголошуючи на тому, що вже сьогодні ми повинні зосередитися на побудові стійкості до психологічних стресорів.

 

Захід викликав жваве обговорення серед присутніх, які поділилися власними досвідом та думками, задаючи науковиці безліч запитань. Такі зустрічі допомагають формувати стійку культуру ментального здоров’я, сприяючи підвищенню обізнаності та розвитку суспільства.

 

 

Версія для друку