Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Житомирі відзначили 38-і роковини катастрофи на Чорнобильській АЕС

26 Квітня 2024 • 15:37

Кіл-сть переглядів: 750

Сьогодні, 26 квітня, начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечо взяв участь у меморіальному заході, який присвячений 38-им роковинам катастрофи на Чорнобильській АЕС. Також участь у заході взяв заступник начальника Житомирської обласної ради Володимир Ширма, представники структурних підрозділів ОВА, ліквідатори аварії та громадськість.

 

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятників героїв та жертвам чорнобиля та вшанували тих, хто постраждав від аварії, хвилиною мовчання.

 

Житомирщина – один з найбільш постраждалих регіонів України від аварії на ЧАЕС. Значна частина її території опинилася в зоні підвищеного радіоактивного  забруднення, а жителі області були одними з перших, хто виїхав на місце трагедії та брав участь у ліквідації наслідків аварії.

 

Ліквідатори врятували світ від ядерної загрози. Проте втратили найдорожче – своє здоров’я.

 

У далекому 1986 році тодішня радянська влада робила все, щоб приховати від світу наслідки катастрофи. Два дні світ нічого не знав про вибух. Все замовчувалося. А вже у XXI столітті її послідовник – тоталітарний російський режим вирішив зухвало повторити “подвиг” тих, кого вони зараз возвеличують.

 

З лютого 2022 року росіяни зробили з Чорнобильської та Запорізької АЕС військові полігони.

 

Нашим героїчним захисникам та енергетикам вдалося запобігти черговій ядерній катастрофі на ЧАЕС та через 36 днів звільнити станцію. Але росіяни продовжують наражати світ на небезпеку порушуючи норми безпеки та міжнародного права на окупованій Запорізькій АЕС.

«Світ має пам’ятати про подвиг героїв-чорнобильців, а також знати хто є справжнім ядерним терористом сучасності», — зазначив Віталі Бунечко.

Довідково. Чорнобильська катастрофа мала жахливі наслідки, які ми відчуватимемо протягом багатьох десятиліть. Забруднені території та повітря, велика кількість постраждалих та загиблих унаслідок аварії, неймовірно високі дози радіації, отримані людьми та швидке зростання кількості випадків онкологічних захворювань.

 

Подробиці аварії на Чорнобильській станції довго залишалися невідомими. Більше того, навіть сам факт вибуху керівництво СРСР намагалося приховати. Деякі дослідники вважають, що навіть зараз нам відомі далеко не всі факти та цифри.

 

Після ліквідації аварії навколо станції була утворена 30-кілометрова зона відчуження, зокрема частину Житомирської області аж до кордону з білоруссю.

 

26 квітня є днем пам’яті про саму катастрофу і загиблих в ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії.

 

Версія для друку