Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Житомирі вшанували пам’ять розстріляних під Катинню польських офіцерів

08 Квітня 2015 • 14:50

Кіл-сть переглядів: 645

8 квітня у Житомирі відбулося засідання за круглим столом «Катинь 1940-2010-2015», присвячене вшануванню пам’яті жертв сталінських репресій та розстрілів.

 

У квітні 1940 року в лісах Катині (Смоленська область) було вбито понад 22 тисячі польських ув’язнених з таборів і тюрем НКВС. Катинський злочин став символом польського мучеництва, однією з найбільш болючих сторінок історії. Правда про Катинь замовчувалась протягом 75 років.

 

У засіданні взяли участь студенти житомирських вузів. Звертаючись до них, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута наголосив, наскільки важливим є розуміння історичної справедливості. Історія має бути наукою, а не засобом пропаганди. Щоб зрозуміти, які події відбувались насправді, молодь має ознайомитися з фактами, історичними документами. «Від того, як ви сприйматимете уроки минулого, залежить майбутнє України», – впевнений Ярослав Лагута.

 

Катинські події потрібно розглядати через призму сьогодення. Фактично пропаганда і відсутність історичної правди призвели до втрати Україною певних територій, адже нав’язувались певні думки, певні штампи. Важливо навчитися розрізняти пропаганду від історичної правди.

 

Вшанування 75-ї річниці трагічних подій у Катині продовжиться у кафедральному костьолі Св. Софії, де відбудеться меса та концерт-реквієм.

 

9 квітня у Києві та Биківні відбудуться жалобні урочистості за участю Президентів України та Польщі. У заходах на території заповідника «Биківнянські могили» візьме участь делегація Житомирської обласної Спілки поляків України у складі 50 осіб.

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку