Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Житомирській області майже 790 тисяч хворих підпадають під дію програми «Доступні ліки»

10 Квітня 2017 • 13:31

Кіл-сть переглядів: 659

1На Житомирщині на початок року зареєстровано 789 494 хворих, які підпадають під дію Урядової програми «Доступні ліки».

 

Про це повідомив сьогодні, 10 квітня, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута під час спілкування з журналістами про реформи у сфері охорони здоров’я.

 

«Станом на початок 2017 року у Житомирській області зареєстровано 789 494 хворих, які підпадають під дію Урядової програми «Доступні ліки». Це 3 основних напрямки захворювань: серцево-судинні (744 432 хворих), діабет ІІ типу (39 365 хворих) та бронхіальна астма (5 797 пацієнтів)», – повідомив Ярослав Лагута.

 

Він додав також, що розподіл субвенції з державного бюджету, а це більше 16 млн грн, розподіляється місцевим бюджетам на відшкодування вартості ліків пропорційно до кількості хворих.

 

На сьогодні МОЗ затверджено Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. Він містить 157 лікарських засобів. Із них вартість 23 препаратів відшкодовуватиметься повністю. Такі ліки відпускатимуться пацієнтам за рецептами безкоштовно. За інші 134 препарати пацієнту доведеться доплатити різницю між вартістю базового препарату та того, що він бажає придбати.

 

«Є діюча речова, що є основою будь-якого лікарського засобу. За індикативною ціною вираховується мінімальна вартість препарату з певною діючою речовиною. Раніше лікар виписував препарат, який йому подобається, або він звик з ним працювати, або, відверто, отримує комісійні від якогось бренду. Тепер вибір за пацієнтом. Лікар виписуватиме рецепт на діючу речовину, а пацієнт вирішуватиме, який препарат і за якою ціною йому придбати», – розповідає Ярослав Лагута.

 

Процедура отримання рецептів у лікарів для пацієнтів не змінилася.

 

За словами т.в.о. начальника управління охорони здоров’я ОДА Віктора Лучківа, вже укладено угоди з 80 аптеками області, які будуть брати участь у програмі «Доступні ліки». На таких аптеках має з’явитися спеціальний логотип. Згодом з’явиться інтерактивна карта, на яку будуть нанесені усі аптеки-учасники програми.

 

Детальніше про програму та перелік діючих речовин можна переглянути ТУТ.

 

Нагадаємо, журналістам повідомили, що укомплектовувати госпітальні округи, складати плани розвитку та перепрофільовувати лікарні на Житомирщині будуть госпітальні ради.

 

6

 

8

 

10

 

4

Версія для друку