Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Україна стала непостійним членом Ради безпеки ООН на 2016-2017 роки

16 Жовтня 2015 • 06:16

Кіл-сть переглядів: 1 047

Вчора, 15 жовтня, держави-члени Організації Об’єднаних Націй (ООН) в ході голосування обрали Україну непостійним членом Ради безпеки ООН на 2016-2017 роки.

За таке рішення в ході таємного голосування проголосували 177 країн з 118 необхідних у Генеральній асамблеї ООН. Україна була кандидатом від Східної Європи.

Ще можуть стати непостійними членами РБ ООН також Єгипет, Сенегал, Уругвай і Японія.

Таким чином, з 1 січня 2016 року Україна строком на два роки стане одним з 10 непостійних членів Радбезу ООН.

Рада Безпеки складається з п’ятнадцяти членів ООН і несе головну відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки. Вона закликає сторони у спорі врегулювати його мирним шляхом, і рекомендує методи врегулювання або умови врегулювання. У деяких випадках Радбез може вдаватися до санкцій або навіть санкціонувати застосування сили з метою підтримки або відновлення міжнародного миру і безпеки.

У Раду Безпеки ООН входить 15 членів: п’яти постійних (Китай, Російська Федерація, Сполучене Королівство, Сполучені Штати і Франція) і десяти непостійних членів, які вибираються на дворічний термін.

З нагоди обрання України непостійним членом Ради Безпеки ООН на 2016-2017 роки Президент звернувся до українського народу.

У своїй промові він зазначив: «Це результат нашої спільної роботи: моєї як Президента та українських дипломатів. Це є безумовним визнанням непересічного внеску України, як засновниці Організації, в забезпечення базових принципів Статуту ООН, захисту прав і свобод, процес ядерного роззброєння та міжнародну миротворчу діяльність».

Петро Поршенко акцетував увагу на тому, що це голосування продемонструвало справді глобальний рівень міжнародної підтримки України. «Спочатку нам вдалося створити європейську коаліцію, потім розширити її межі до трансатлантичної, і сьогодні на 70-й Генеральній Асамблеї ООН перетворили її в глобальну».

Він привітав українців, додавши: «Я щиро вітаю український народ з цим міжнародним і дипломатичним здобутком України! Не маю жодного сумніву, що він допоможе нам принести довгоочікуваний мир, сприятиме відновленню українського суверенітету над всіма окупованими Росією територіями, як на Донбасі, так і в Криму».

Версія для друку