Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Уряд, «Нафтогаз» та очільники міст підписали Меморандум щодо врегулювання питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води. ТЕКСТ

01 Жовтня 2021 • 10:05

Кіл-сть переглядів: 271

Під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України 30 вересня відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр.

 

Документ підписали Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, Міністр енергетики Герман Галущенко, заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, міський голова Львова Андрій Садовий, міський голова Дніпра Борис Філатов, міський голова Житомира Сергій Сухомлин, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

 

Президент України зазначив, що підготовка до опалювального сезону є одним з найважливіших питань у порядку денному засідання, адже цьогоріч у світі спостерігається рекордне зростання ціни на газ.

 

«Питання не в Україні — питання у європейських цінах на газ. У Європі вона вперше перетнула позначку в тисячу доларів за тисячу кубометрів. Для нашої країни питання тарифів кожного року важливе, але цього року є дуже-дуже непростим і може набути гострого, складного значення», — зазначив Володимир Зеленський.

 

Прем’єр-міністр зі свого боку підкреслив, що в основі цього Меморандуму домовленість про те, що місцева влада не буде підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні.

 

«Кабінет Міністрів стоїть на позиції, що співпраця та робота як єдиного механізму всіх органів державної та місцевої влади — це фундамент для успішної реалізації будь-якої стратегії, реформи чи меморандуму. Тому особисто від себе наголошую, що ми завжди відкриті до конструктивного діалогу. Впевнений, що більшість місцевих керівників стоїть на таких самих позиціях», — зазначив Денис Шмигаль.

 

Серед ключових пунктів Меморандуму також домовленість про безперебійність поставок газу та фінансова підтримка громад з боку держави для безперебійної роботи теплокомуненерго та незмінності тарифів.

 

«Ми розуміємо, що бюджети деяких громад не зможуть повною мірою самостійно покривати частину витрат підприємств теплопостачання для забезпечення їх безперебійної роботи та незмінності тарифів. Тому з боку держави передбачається субвенція громадам з незадовільним індексом податкоспроможності вже з четвертого кварталу 2021 року», — зауважив Прем’єр-міністр.

 

Також, за словами очільник Уряду, у Меморандумі чітко визначено, що для незмінності тарифів у 2022 році держава передасть і спрямує до місцевих бюджетів ПДФО у розмірі 4%, тобто додатково не менше 11 млрд грн.

 

«Важливе питання Меморандуму — це питання постачання газу для бюджетних установ. Домовленість щодо ціни також досягнуто. «Нафтогаз» буде здійснювати відповідні поставки — нам вдалося знайти розумний компроміс, який забезпечить і стабільні тарифи, і безперебійність поставок», — підкреслив Денис Шмигаль.

 

Крім того, акциз з пального у розмірі 13,44% так само буде залишено для місцевих бюджетів у 2022 році, зазначив Прем’єр-міністр, аби вони могли підтримати комунальних виробників тепла і забезпечити спокійне проходження опалювального сезону.

Версія для друку