Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Увага! російські хакери розсилають листи зі шкідливими лінками від імені Держспецзв’язку

09 Листопада 2022 • 15:03

Кіл-сть переглядів: 137

Фахівці Урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA фіксують масове розповсюдження електронних листів зі шкідливими посиланнями начебто від імені Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Таку активність асоційовано з хакерською групою UAC-0010 (Armageddon).

 

У разі переходу за посиланням із листа на комп’ютері буде створений RAR-архів (наприклад, «08.11.2022.rar»), що містить файл-ярлик із назвою «Засоби ТЗІ, які мають експертний висновок про відповідність до вимог технічного захисту інформації.lnk». Відкриття цього файлу призведе до завантаження шкідливих програм – зокрема і тих, що викрадають дані.

 

У CERT-UA наголошують, що розсилання електронних листів здійснюється за допомогою сервісу @mail.gov.ua. Тобто зловмисники ще ретельніше маскуються під представників державних органів. Деталі щодо атаки – на сайті https://cert.gov.ua/article/2681855.

 

Хакерське угрупування UAC-0010 (Armageddon) пов’язують із фсб рф. Від початку повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну вони належать до переліку найактивніших угрупувань, які атакують Україну. Зазвичай зловмисники використовують болючі та важливі для українців теми.

 

Нагадаємо, що наприкінці жовтня було зафіксоване розсилання шкідливих електронних листів від імені низки структур сектору безпеки і оборони – пресслужби Генштабу ЗСУ та Служби безпеки України. Тож не виключено, що подібне «прикриття» хакери можуть використовувати і надалі.

 

Держспецзв’язку наголошує: не нехтуйте головними правилами кібергігієни. Будьте уважними і обережними з будь-якими повідомленнями, які отримуєте. Не відкривайте та не завантажуйте підозрілих файлів та посилань. За можливості перевіряйте адресанта.

 

Більше порад щодо безпеки у кіберпросторі ви можете знайти на сайті Держспецзв’язку, сторінках у соціальних мережах та у чат-боті https://t.me/dsszziSupportBot.

 

Версія для друку