Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

В облдержадміністрації обговорили питання співпраці

05 Лютого 2015 • 15:17

Кіл-сть переглядів: 983

5 лютого відбулася зустріч керівництва обласної державної адміністрації та обласної ради з обласним активом учасників бойових дій на території інших держав. Такі зустрічі є традиційними напередодні річниці виведення радянських військ з Афганістану і присвячені вирішенню питань взаємодії обласних громадських організацій учасників бойових дій на території інших держав з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

 

У своїй доповіді головаобласної спілки ветеранів афганської війни ПавлоМентов зазначив, що члени організації не стоять осторонь подій у державі. За останній час вони зібрали і передали засобів спорядження для учасників АТО на суму 1,5 млн. грн. Допомогу на схід завозили самі. Силами афганців було відремонтовано і обладнано 10 палат Бердичівського госпіталю для ветеранів війни.

Керівник організації нагадав, що між організаціями ветеранів афганської війни і представниками влади були укладені меморандуми про співпрацю. Ветерани війни мають особливі заслуги перед державою і права на соціальний захист, однак є проблеми із забезпеченням афганців путівками на оздоровлення у санаторій «Дениші», не завжди враховуються пропозиції організації щодо кандидатур на певні посади, виникають проблеми з транспортним перевезенням тощо.

 

 Річниця виведення радянських військ з Афганістану, зазначив Павло Ментов, відзначатиметься без гучних святкувань. 12 лютого у Житомирі відбудеться фестиваль «Розстріляна молодість», який  об’єднає виконавців із 16 областей України, 8 лютого у м. Новограді-Волинському пройде фестиваль «Афганськими дорогами». У цей день члени організації прийдуть на могили загиблих афганців, відвідають їхні родини, адже тільки у Житомирі проживають 80 вдів учасників війни в Афганістані.

 

З нагоди свята ветерани афганської війни отримали нагороди, насамперед ті, хто взяв участь і в антитерористичній операції. Медаллю «За вірність народу України» нагородили артилериста, розвідника Ярослава Шевчука, ветерана миротворчих місій Ігоря Кузьменка,  підполковника Ігоря Власюка,  командира спецгрупи «Альфа» Артема Дідура. Були відзначені також голова Любарської районної організації спілки ветеранів афганської війни Микола Кучерук, який у складі батальйону МВС брав участь в АТО, а також Віктор і Артур Нарижні. Вітання з нагоди 55-річчя приймав засновник афганського руху в Україні і в області Юрій Клєвцов.

 

Голова облдержадміністрації Сергій Машковський висловив велику подяку ветеранам афганської війни за активну участь у громадському житті міста, області і держави. «Це дуже важливо, особливо в такий тяжкий для України час. Ваш досвід участі у бойових діях є невід’ємним і надзвичайно цінним зараз», – зауважив керівник області.

 

Сергій Машковський зазначив, що співпраця з афганською організацією є надзвичайно важливою. Звичайно, виникають проблеми, які мають бути вирішені. Так щодо запропонованих організацією нагороджень ветеранів зроблені відповідні подання і відправлені до розгляду в Адміністрацію Президента України й  інші структури. Питання включення керівника організації Павла Ментова до складу комісії з питань нагород буде вирішено. Щодо підтримки ветеранів на посади керівник області пообіцяв, що їхні кандидатури розглядатимуться разом з іншими запропонованими. Голова облдержадміністрації запевнив, що допоможе вирішити питання з транспортним перевезенням. Окрім цього, буде розглянуто питання лікування ветеранів афганської війни у санаторії «Дениші».

 

З нагоди свята Почесними грамотами обласної державної адміністрації були нагороджені член Житомирської міської спілки ветеранів афганської війни Віктор Чабаненко, член Лугинської районної спілки ветеранів афганської війни Костянтин Рафальський. Грамоти обласної радь отримали  член Житомирської міської спілки ветеранів афганської війни Юрій Миргородський, голова Бердичівської районної спілки ветеранів афганської війни Микола Кривенький.

Прес-служба облдержадміністрації

 

Версія для друку