Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

В Україні вперше відзначили Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства

19 Листопада 2015 • 13:47

Кіл-сть переглядів: 1 431

Вчора, 18 листопада, вся європейська спільнота, як і Україна, вперше відзначила Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

За ініціативи Уповноваженого Президента з прав дитини Миколи Кулеби в Адміністрації Президента відбувся круглий стіл, де були обговорені питання протидії сексуальному насильству над дітьми в Україні.

Микола Кулеба зазначив, що сексуальна експлуатація та сексуальне насильство стосовно дітей набули тривожних розмірів на міжнародному та національному рівнях: «Результати опитування дітей свідчать, що кожна п’ята дитина в Україні зазнавала різних форм сексуального насильства. У понад 80% таких випадків злочинець є знайомою для дитини людиною, у 90% випадків про насильство відносно дитини ніхто не повідомляє в поліцію», Така ситуація вимагає невідкладного реагування та застосування усіх можливих цивілізованих методів для протидії насильству над дітьми.

Учасники круглого столу – представники Міністерства соціальної політики, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Верховного суду, громадських організацій, а також адвокати та експерти у галузі інформаційної політики, однозначно погодились у необхідності внесення змін до діючого законодавства в напрямку посилення кримінальної відповідальності за скоєння сексуального насилля над дітьми.

Уповноважений назвав можливі інструменти в боротьбі із проблемою сексуального насильства над дітьми.

Найголовніше – це виконання Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації, основною метою якої є :
    запобігання сексуальній експлуатації та сексуальному насильству стосовно дітей і боротьба із цими явищами;
    захист прав дітей, які стали жертвами сексуальної експлуатації та сексуального насильства;
    сприяння національному та міжнародному співробітництву в боротьбі із сексуальною експлуатацією та сексуальним насильством стосовно дітей.

Окрім законодавчих ініціатив, необхідно підвищувати рівень обізнаності населення про захист і права дітей, особливо серед осіб, які постійно контактують з дітьми (педагоги, медики, соціальні працівники, правоохоронці та ін.), а також формувати відповідальне ставлення громадськості до проблеми насильства над дітьми шляхом ведення відповідної інформаційної політики

Версія для друку