Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

В умовах цифровізації ми впевнено можемо говорити про повне збереження архівних джерел Національного архівного фонду, — Наталія Остапченко

29 Липня 2021 • 12:47

Кіл-сть переглядів: 373

Сьогодні, 29 липня, перша заступниця голови Житомирської облдержадміністрації Наталія Остапченко зустрілася з головою Державної архівної служби України Анатолієм Хромовим, який з робочою поїздкою перебуває у Житомирській області.

 

У зустрічі також взяли участь заступники голови Житомирської ОДА Віктор Градівський та Юрій Оханський і директор Державного архіву Житомирської області Ігор Слобожан.

 

Учасники зустрічі обговорили питання організації роботи архівних установ в умовах змін адміністративно-територіального поділу та реалізації реформи децентралізації влади, а також оцифрування та удоступнення громадянам України та світовій спільноті архівних документів.

«Історично склалося, що місто Житомир було центром Волинської губернії, до якої входили території сучасних областей не лише Житомирської, а й Вінницької, Волинської, Київської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької. Держархів області забезпечує зберігання архівних джерел зазначених регіонів, є документи про населені пункти республік Білорусь та Молдова. Наявний масив архівних документів дає можливість обслуговувати потребу в архівній інформації громадян та юридичних осіб сучасних 7 областей України. По факту архів Житомирської області є міжрегіональним», — сказала Наталія Остапченко.

Голова Укрдержархіву відмітив, що державні архівні установи України наразі проходять складний період трансформації, як у зв’язку з адміністративно-територіальними змінами, реформою децентралізації влади, так і з активним розвитком інформаційного суспільства.

 

Анатолій Хромов акцентував увагу на тому, що надання онлайн-доступу 24/7 до інформації про документи, що зберігаються архівними установами, довідкового апарату архівів, а також до самих архівних документів можливе лише шляхом розгортання масштабного оцифровування документів Національного архівного фонду.

«Організація надання якісних онлайн-послуг фізичним і юридичним особам архівними установами України – це пріоритетні цілі архівної справи, які можливо досягнути лише забезпечивши архіви найсучаснішим комп’ютерним і мережевим обладнанням та навчанням співробітників онлайн-технологіям», — сказав Анатолій Хромов.

У рамках робочої поїздки на Житомирщину голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов також проведе робочу нараду з керівництвом і зустріч з колективом державного архіву та архівних установ Житомирської області (архівних відділів РДА, міських рад), огляне будівлю, архівосховища, робочі кабінети Державного архіву Житомирської області.

 

Нагадаємо, що сьогодні Наталія Остапченко взяла участь у 5-й сесії Житомирської обласної ради восьмого скликання.

 

Версія для друку