Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

В’ячеслав Негода про децентралізацію на Житомирщині: «Іншого шляху до розвитку у нас немає»

26 Серпня 2016 • 13:48

Кіл-сть переглядів: 900

1У Новограді-Волинському сьогодні, 26 серпня, відбувся масштабний Міжнародний форум «Децентралізація, стан та перспективи об’єднання громад».

 

Аби детально розглянути сучасний процес децентралізації в Україні, на Житомирщину завітали Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич, перший заступник голови обласної ради Володимир Ширма, а також представники польської делегації.

 

Форум зібрав голів РДА, керівників місцевих рад усіх рівнів та експертів з децентралізації.

 

В’ячеслав Негода розповів присутнім про хід реформи, її цілі та подальші кроки.

 

«Громадам необхідно ефективно забезпечувати свій розвиток, для цього потрібно мати ресурси та повноваження. Нинішня система функціонування органів місцевого самоврядування не може цього дати», – розповів Перший заступник Міністра.

 

За його словами, зараз Україна рухається за іншим сценарієм, ніж це було заплановано на початку реформування, оскільки так і не були прийняті зміни до Конституції. Це заморожує проведення реформи на невизначений термін. Через такі перешкоди системну децентралізацію провести не можна, але впевненими кроками іде точкова децентралізація на місцях.

 

В’ячеслав Негода наголосив: «У минулому році було утворено 159 об’єднаних територіальних громад. За перше півріччя поточного року фактичне надходження до цих громад склало 1 млрд 324 млн грн, що у 7 разів більше, ніж за відповідний період 2015 року».

 

«Сподіваюсь, що саме за вашої підтримки, органів місцевого самоврядування, ми успішно завершимо реформу. Іншого шляху до розвитку у нас немає», – підсумував В’ячеслав Негода.

Версія для друку