Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

В Житомирі відкрито модернізований дитячий садок

17 Липня 2015 • 14:47

Кіл-сть переглядів: 1 197

Сьогодні в Житомирі відбулося офіційне відкриття дошкільного навчального закладу № 63 після термореновації за європейськими стандартами.

 

Презентація оновленого дитячого садка відбулася в рамках семінару з питань енергоефективної термореновації.

 

У заході взяли участь представники центральних і місцевих органів влади, міжнародні й українські експерти, батьки дошкільнят та громадськість.

 

Енергоефективна термореновація (це утеплення її зовнішніх стін, реконструкція внутрішніх інженерних мереж, заміна вікон на енергозберігаючі)  ДНЗ №63 «Вербичка» здійснена в рамках співробітництва з Урядом Німеччини за підтримки двох проектів, що реалізуються німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ.

 

Вартість комплексного оновлення садочка, що тривало менше року, складає 3,6 млн. грн. За ці кошти вдалося утеплити фасад, цоколь, шатровий та плаский дах, перекриття підвалу, замінити вікна, двері та встановити геосистему, завдяки якій тепер є постійно гаряча вода.

 

 «Ми вдячні нашим іноземним партнерам і керівництву міста. Це дуже гарний приклад для наслідування. Продемонстровано, як потрібно працювати з іноземними партнерами, залучати позабюджетні кошти, рухатися вперед у світлі адміністративної реформи. Це початок зрушень і дорога до енергонезалежності, розвитку місцевих громад, покращення екологічної ситуації. Значення цієї події виходить далеко за рамки відкриття одного об’єкту», – розповів заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута.

 

Очікуване заощадження теплової енергії становить близько 60%. Проект також матиме позитивний екологічний ефект, що полягає у зниженні рівня викидів вуглекислого газу в атмосферу на 22,85 тонн щорічно. Очікується, що внаслідок термореновації суттєво підвищиться рівень комфорту перебування у закладі вихованців. Це особливо важливо для дошкільнят із родин зі статусом внутрішньо переміщених осіб, які навчаються в садочку від початку розгортання збройного конфлікту на сході України. Житомирщина вже прийняла загалом близько 9 000 переселенців.

 

«Нам важливо було показати пілотний проект демонстративно, адже планується оновити ще 22 заклади міста. Над об’єктом  почала працювати команда, яка докладала зусилля і в процесі вчилася. Інколи виникали проблеми. Ваші працівники не у всьому були компетентні і тоді для роз’яснювальних робіт наші спеціалісти приїжджали та показували, як правильно потрібно проводити утеплення. В результаті ми отримали – 60% економії та сформовану команду, яка розуміється на всіх аспектах термереновації та може працювати на наступних 22-х об’єктах», – розповіла директор проекту «Енергоефективність у громадах», що впроваджується GIZ  Крістіана Хегенедер.

 

На відкриття садочка прийшли і батьки дітей, щоб подякувати іноземним партнерам. «Я задоволений, що наше місто отримало таку допомогу. В мене двоє дітей ходять у садок тепер з радістю, бо не холодно і навіть зимою можна бігати у шортах і футболці.  І мабуть найголовніше це те, що тепер дітвора менше хворіє», – сказав батько Михайло Звоздецький.

Версія для друку