Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

«Відродження або повернення додому»

25 Листопада 2015 • 15:42

Кіл-сть переглядів: 761

Центр соціально-психологічної реабілітації населення та його інформування з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи м. Коростеня завершив роботу по програмі «Відродження або повернення додому» в 30-тій окремій механізованій бригаді міста Новоград-Волинського, яку розпочав в липні 2015 року.

Програма роботи з учасниками АТО, їх сім’ями та сім’ями загиблих воїнів проходила в 4 етапи.

1 етап – 2 дні у військовій частині проводились бесіди та налагодження контакту з військовими, які перебували в зоні АТО, та діагностика наявності, виду та рівня посттравматичного стресового розладу (ПТСР); налагодження контакту з родинами бійців, які загинули в зоні АТО. Протягом 2-х днів охоплено 48 бійців та 16 сімей загиблих.
На перших двох етапах була проведена та оброблена діагностика на рівень виявлення посттравматичного стресового розладу. І, спираючись, на результати дослідження рівня прояву ПТСР в учасників АТО, розроблено і проведено групове заняття 17 вересня 2015 року в 30-тій ОМБ м. Новоград-Волинського, – третій етап роботи по програмі.

Протягом дня охоплено 14 сімей загиблих бійців та 21 військовослужбовців, що повернулися з зони АТО. На зустрічі особливу увагу приділяли гіпертривожним реакціям та реакції уникнення. Мета заняття полягала в ознайомленні бійців з релаксаційними методами подолання психоемоційної напруги після повернення та під час перебування в зоні АТО, зниження затиснутості м’язів та відновлення психофізичного балансу.

Також психологи Центру зустрілися з родинами бійців, які загинули в зоні АТО. Друга зустріч з жінками, передбачена 3-тім етапом програми «Відродження або повернення додому», мала на меті проведення тренінгового заняття орієнтованого на ознайомлення з релаксаційними методами подолання психоемоційної напруги. В тренінговому занятті взяли участь 14 жінок.

76% учасників занять будуть використовувати отримані навички в подальшому житті, а 40% учасників АТО відмічають потребу в зустрічах з психологом.

Всього було охоплено під час роботи за програмою «Відродження або повернення додому» 69 бійців, які повернулися із зони АТО, а також відмічено 30 звернень жінок сімей загиблих в зоні АТО.

В майбутньому Центр планує продовжувати роботу у військових частинах Житомирської та інших областей України, надавати допомогу військовослужбовцям, що повернулися, та сім’ям загиблих бійців.

Версія для друку