Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Віктор Градівський долучився до онлайн-засідання круглого столу щодо питань експортного фінансування

24 Листопада 2022 • 16:38

Кіл-сть переглядів: 246

Сьогодні, 24 листопада, заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський взяв участь в онлайн-засіданні круглого столу на тему: «Експортне фінансування: доступні можливості та перспективи розвитку».

 

До обговорення даного питання також долучилися представники “Експортно-кредитного агентства”, підприємств області, банківських установ.

 

«Насамперед хочу подякувати “Експортно-кредитному агентству” за виявлену ініціативу презентувати продукти підтримки для експорто орієнтованого бізнесу області, яку Житомирська обласна військова адміністрація спільно з Житомирською міською радою підтримали», — сказав Віктор Градівський.

 

Заступник начальника ОВА також додав, що в умовах війни українські експортери зіштовхнулися з низкою труднощів. Логістика, зірвані контракти, пошук нових ринків збуту, затримки на кордонах. Експорт в умовах війни доволі складний і потребує підтримки. Адже щоб утримувати економічну стабільність, Україна як ніколи потребує масштабної експансії експорту товарів, робіт і послуг.

 

Допомогою в даному напрямку є пропозиція “Експортно-кредитного агентства”, яке надає підтримку вітчизняним експортерам у їх діяльності на зовнішніх ринках. Зокрема в частині пільгового кредитування, страхування, перестрахування, надання гарантій за договорами, які забезпечують розвиток експорту, а також реалізації програм часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами.

 

Ефективність функціонування таких інституцій давно доведено на прикладі європейських країн.

 

Незважаючи на воєнний стан підприємства Житомирщини здійснюють зовнішньоторговельні операції з партнерами з понад 100 країн світу. За 9 місяців поточного року експорт товарів становив 523 млн дол. США та порівняно із січнем-вереснем 2021 року скоротився на 7,8%.

 

«Маю надію, що учасники сьогоднішнього заходу здобудуть максимум корисної інформації, яка в майбутньому допоможе у розвитку зовнішньоекономічної діяльності їх підприємства», — підсумував Віктор Градівський.

 

Довідково. Приватне акціонерне товариство «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА) засновано у 2018 році.

 

Єдиним засновником та акціонером ЕКА є держава в особі Кабінету Міністрів України.

 

Управління корпоративними правами, що належать державі у статутному капіталі ЕКА, здійснює Кабінет Міністрів України через уповноважений ним орган управління – Міністерство економіки України.

 

ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» — уповноважене урядом агентство, метою якого є підтримка і стимулювання масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

 

Установа захищає українських експортерів від ризику неплатежів та фінансових втрат, пов’язаних з виконанням контрактів ЗЕД, а також надає широкий спектр послуг, що дозволяють посилити кредитну політику українських експортерів та ефективно управляти своїми фінансовими потоками.

 

ЕКА є важливим учасником розвитку екосистеми підтримки українських експортерів та взаємодіє з усіма її ключовими учасниками для підвищення конкурентоспроможності українського бізнесу на міжнародних ринках, а саме:

 

полегшує вихід на нові ринки;

 

захищає бізнес від неплатежів;

 

співпрацює з банками задля полегшення доступу експортерів до фінансування.

Версія для друку