Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Віктор Градівський: Проведено розширену нараду щодо захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб. ВІДЕО

03 Червня 2024 • 17:12

Кіл-сть переглядів: 450

Сьогодні, 03 червня, у Житомирській ОВА відбулася розширена нарада щодо захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб.

 

У нараді взяли участь заступник начальника ОВА Віктор Градівський, керівники профільних структурних підрозділів ОВА, народні депутати України, керівники РВА та громад області.

 

Порядок денний був насиченим, а сама зустріч – продуктивною. Зокрема учасники розглянули стан справ в області з реалізації захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, як забезпечуються соціальні гарантії для внутрішньо переміщених осіб . Обговорили охоплення внутрішньо переміщених осіб освітніми та медичними послугами, про гуманітарну ситуацію в районах Житомирської області, в частині забезпечення реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та підтримку ментального здоров’я соціально вразливих категорій серед внутрішньо переміщених осіб.

 

Також в порядку денному на нараді були розглянуті деякі проблемні питання, а саме — працевлаштування та професійне навчання внутрішньо переміщених осіб.

 

Віктор Градівський відкрив нараду, подякував присутнім народним депутатам України за їх допомогу у прийнятті нормативних актів щодо врегулювання питань пов’язаних з внутрішньо переміщеними особами. Та наголосив, що перед владою обласного та місцевого рівня є пріоритетом створити комфортні умови для ВПО.

 

Олена Грищук звернути увагу на питанні соціальних гарантій ВПО в області. Вона зазначила, що в області налагоджена постійна взаємодія з органами місцевого самоврядування та надаються необхідні консультації для ВПО. Створена та розвивається комунікація органів місцевого самоврядування з міжнародними благодійними організаціями, яка спрямована на створення та покращення умов перебування для ВПО. Тісно співпрацюючи з міжнародними благодійними організаціями, в області розпочата робота з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання ВПО. Надається максимальна фінансова допомога.

 

Галина Корінна розповіла про послуги служби зайнятості для переселенців. Вона зазначила, що працівниками служби зайнятості продовжується робота щодо з’ясування потреб переселенців у працевлаштуванні шляхом проведення анкетування ВПО в місцях тимчасового проживання, які проживають в приватному секторі, а також анкетування проводиться в ЦНАПах.

 

Також в межах наради учасники обговорили з Іриною Гладкою важливість психологічної підтримки внутрішньо переміщених осіб, їх швидку і безболісну адаптацію до нового життя, нових вимог. В області за ініціативи Ради ВПО та за підтримки ГО «Волонтерський штаб Житомира» було проведено опитування потреб внутрішньо переміщених осіб. Це дало глибоке розуміння ситуації в певних галузях.

 

Довідково. В Житомирській області створені Ради для участі у реалізації регіональної політики у сфері забезпечення та захисту прав та інтересів ВПО. Завдання таких рад об’єднати зусилля щодо забезпечення та захисту прав, інтересів ВПО, сприяння діяльності територіальних громад у розвитку ефективних механізмів адаптації та інтеграції ВПО, а також проведення систематичного аналізу потреб ВПО в приймаючих територіальних громадах.

 

 

Версія для друку