Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Віктор Градівський провів онлайн-нараду з територіальними громадами Житомирщини

19 Жовтня 2023 • 17:16

Кіл-сть переглядів: 394

Сьогодні, 19 жовтня, заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський провів нараду з представниками районних військових адміністрацій та територіальних громад Житомирщини, на якій обговорили актуальні питання громад. У нараді взяли участь керівники структурних підрозділів ОВА.

 

Йшлося про виконання доручення заступника начальника обласної військової адміністрації № 5484/2-23/36 від 06 жовтня 2023 року «Про проведення комплексної інвентаризації місць накопичення, зберігання заборонених і непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин», проведення комплексної інвентаризації місць накопичення, зберігання заборонених і непридатних  до використання хімічних засобів захисту рослин, стан реалізації коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі у 2023 році, та перспективи її реалізації, стан роботи «пунктів незламності», визначення потреби та впровадження соціальних послуг у територіальних громадах області, здійснення заходів щодо надання соціальної послуги стаціонарного догляду комунальними установами системи соціального захисту населення, організацію роботи служб у справах дітей у територіальних громадах області, питання з розвитку та функціонування сімейних форм виховання та патронату над дитиною, облаштування приміщень центрів надання адміністративних послуг з урахуванням потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до вимог нормативно-правових актів. Забезпечення відкриття центрів надання адміністративних послуг в усіх територіальних громадах області, визначення в міських, селищних, сільських радах відповідальної особи за впровадження ветеранської політики на місцевому рівні.

 

Відповідно до розпорядження головам райдержадміністрацій доручено  провести інвентаризації місць накопичення заборонених і непридатних до використання в сільському господарстві хімічних засобів захисту рослин. Наразі в області у 29 територіальних громадах зосереджено непридатні пестициди.

 

Щодо створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі  в районах доповіла директор Департаменту соціального захисту ОВА Олена Грищук. В області планується створити один центр Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та три Служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства.

 

Заслухали питання щодо створення та забезпечення “Пунктів незламності”, які створені в закладах охорони здоров’я, закладах освіти, адміністративних приміщеннях тощо. Наразі в області функціоную 704 “пунктів незламності”.

 

Також Олена Грищук звернула увагу голів територіальних громад, що наразі розвиток соціальних послуг на рівні територіальних громад є одним із пріоритетів політики держави, а відповідно всіх органів державної влади і місцевого самоврядування. Тому кожна територіальна громада має надавати 18 базових соціальних послуг. саме громада повинна стати центром, який виявляє осіб, що потребують соціальних послуг, оцінює їх потреби, розвиває необхідну для цього інфраструктуру на базі комунальних і приватних надавачів соціальних послуг.

 

Начальник служби у справах дітей ОВА Анна Лужко обговорила питання забезпечення та захисту прав дітей в територіальних громадах та створення або заповнення вакантних посад в службах у справах дітей. Вона зазначила, що в області проживає більше 200 тисяч дітей. Серед них близько 3000 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та більш як 3000 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

 

Директор Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики  ОВА Наталія Арендарчук звернула увагу голів територіальних громад, що в умовах війни постійно збільшується кількість осіб з інвалідністю, ветеранів, які постраждали від російської військової агресії та потребують особливої опіки та захисту, зокрема під час звернення за адміністративними послугами. Тому при створенні чи облаштуванні ЦНАПів потрібно обов’язково керуватися нормативно-правовими актами що регулюють вимоги до облаштування приміщення ЦНАПів для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

 

Всі зауваження та пропозиції були опрацьовані на нараді.

Версія для друку