Віктор Градівський: Пишаємося тим, що на Житомирщині є такі підприємці як Микола Кузьменко
16 Червня 2023 • 16:12
Кіл-сть переглядів: 455
Заступник начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віктор Градівський відзначив подякою керівника фермерського господарства «Миколай» Миколу Кузьменка за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток сільського господарства та забезпечення продовольчої безпеки в області та з нагоди Дня фермера, яке щорічно відмічають 19 червня.
Нажаль, війна у 2022 році не оминула фермерське господарство «Миколай». На підприємстві складалася критична економічна ситуація, працівники в перші дні війни не виходили на роботу, дехто виїхав в більш безпечне місце. Це був складний час для підприємства.
Також не оминула підприємство і мобілізація, виникли проблеми із збутом продукції.
Чітка стратегія із організації виробництва та збереження поголів’я перепелів і злагоджена робота колективу забезпечили безперебійне виробництво продукції та можливість брати активну участь у благодійності.
Багато продукції (м’ясо, яйця та макаронні вироби на основі перепелиних яєць) було передано благодійно у волонтерські центри у тому числі звільненим у Бучі. Через фірмовий магазин роздали понад 600 кг перепелиного яйця (по одному кг на сім’ю після пред’явлення свідоцтва про народження дитини).
Наразі господарство бере активну участь у допомозі Збройним Силам України.
Нагадаємо, що Микола Кузьменко починав свою діяльність з утримання десятка перепелів на присадибній ділянці, а згодом створив фермерське господарство «Миколай», що стало одним із лідерів галузі в Україні з виробництва перепелиної продукції.
Господарство, яке було створене у 1998 році, нині є виробником перепелиних яєць і м’яса №1 в Україні.
Фермерське господарство «Миколай», що у селі Барашівка на Житомирщині, вирощує три види перепілок. Техаська біла перепілка несе близько 280 яєць у рік. Окрім того, там є маньчжурська золотиста і японська яйценосна перепілки.
Загалом на фермі утримуються 74 тисячі птахів. На день виробляють близько 50 тис. штук яєць.
Микола Кузьменко годує перепілок кормами, які вирощує на орендованих земельних ділянках, з використанням власних органічних добрив. Тому продукція фермерського господарства є екологічною.
Також у господарстві функціонує забійний цех потужністю 500– 800 кг м’яса на зміну та створено виробництво макаронних виробів з додаванням перепелиних яєць.
В господарстві побудована біогазова установка, яка працює на перепелиному посліді й виробляє 200 м³ газу на добу, а також до 10 т цінних органічних добрив, придатних для використання в органічному землеробстві. Установка забезпечує частково обігрів виробничих приміщень і задіяна в технологічних процесах.
У 2020 році на фермі почали займатися вирощуванням риби – африканського сому.