Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Віктор Градівський розповів журналістам «Союз-TV» про роботу ринку землі під час воєнного стану

06 Липня 2022 • 11:41

Кіл-сть переглядів: 593

Сьогодні, 06 липня, заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський надав коментар телеканалу «Союз-TV» щодо роботи ринку землі під час воєнного стану.

 

«На жаль повномасштабна війна поставила ринок землі на паузу, але вже наприкінці травня було відновлено роботу кадастрів та реєстрів», – сказав Віктор Градівський.

 

Заступник начальника ОВА також зауважив, що нотаріуси вже відновили свою роботу та перевіряють правильність поданих документів. Відсоток успішних торгів тримається на рiвнi 40%, що вже наближається до довоєнного рiвня. Зростання ціни при цьому в торгах – в середньому в 3-3,5 рази.

 

«Роль ринку землі й аграрного сектору у відновленні економіки пiсля вiйни складно переоцінити. Це буде один зі стовпів нової економіки України, але його основою стане не експорт сировини, а глибинна переробка на території нашої держави», – додав Віктор Градівський.

 

Також він повідомив, що наразі йде активна робота для відновлення ринку землі й на Житомирщині. За перший рік ринку землі в області було укладено 4 145 угод на загальну площу 7 220 га. Загальна вартість 1 га сільськогосподарських угідь у регіоні становить 25 820 грн.

 

Детальніше дивіться згодом у сюжеті телеканалу «Союз-TV».

 

Довідково. Верховна Рада України дозволила не проводити аукціони з оренди сільгоспземлi державної та комунальної власності на період воєнного стану. Водночас це не стосується всіх інших видів земель  – операції з ними мають проводитись і далі.

 

Кабмін ухвалив рішення, яке збільшить прозорість та ефективність функціонування ринку землі. Зокрема буде впроваджена повністю в автоматичному режимі та електронній формі послуга отримання документу про нормативну оцінку землі. Документ надаватиметься з використанням QR-коду та без участі чиновників.

 

До січня 2024 року існує обмеження – один громадянин України може володіти сільгоспземлею загальною площею не більше 100 гектарів.

 

Версія для друку