Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Вірусний гепатит А на Житомирщині: як вберегтися?

25 Березня 2016 • 15:12

Кіл-сть переглядів: 958

За інформацією Державної санітарно-епідеміологічної служби України, у селі Садки  Житомирської області виявили спалах вірусного гепатиту А, що виник серед школярів загальноосвітньої школи. Захворіло 4 дітей віком до 15 років.

 

Працівники Держсанепідслужби провели санітарно-епідеміологічне обстеження в осередку захворювання, відібрали проби. Дослідження тривають.

 

Вірусний гепатит А – це висококонтагіозне інфекційне захворювання людини, яка є єдиним джерелом вірусу у природі. Вірус є надзвичайно стійким до дії фізико-хімічних чинників та тривалий час може зберігатися в навколишньому середовищі. Джерелом інфекції є хвора людина, насамперед з безсимптомними формами захворювання, яка не викликає підозри у оточуючих. Групою ризику, сприйнятливою до захворювання, є неімунні люди (не щеплені або ті, хто не хворів на гепатит А).

 

В організм здорової та чутливої до вірусного гепатиту А людини вірус потрапляє через рот з забрудненою водою, харчовими продуктами, за допомогою забруднених рук або інфікованих предметів.

 

Житомирська область відноситься до географічної зони, де циркуляція вірусу гепатиту А відносно висока.

 

Щоб уникнути захворювання, фахівці санітарно-епідеміологічної служби рекомендують:

  • вживати якісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою та держсанепідслужбою;
  • воду з нецентралізованих джерел (колодязів, свердловин тощо) перед вживанням кип’ятити;
  • не використовувати воду із сумнівних джерел;
  • не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  • ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;
  • дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
  • регулярно мити руки.

Проте найбільш реальним засобом профілактики є вакцинація сприйнятливого прошарку населення, в першу чергу, осіб з груп ризику: контактних у вогнищах інфекції, дітей, вихователів, вчителів та працівників харчоблоків дитячих навчальних закладів.

Версія для друку