Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Вірю в те, що таких сімей стане більше, – Віталій Бунечко на відкритті дитячого будинку сімейного типу в Овручі

10 Грудня 2020 • 17:30

Кіл-сть переглядів: 566

Сьогодні, 10 грудня, голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, його заступники Віра Рогова та Віктор Градівський перебували з робочою поїздкою в Овруцькому районі.

 

Так, під час поїздки керівництво облдержадміністрації взяло участь у відкритті дитячого будинку сімейного типу та шкільного спортивного майданчику, збудованого в рамках Національної програми «Велике будівництво», ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським, а також у нараді щодо покращення системи харчування у закладах освіти за участю Прем’єр-міністра України та дружини Президента Олени Зеленської, та у виїзному засіданні Робочої групи двох комітетів Верховної Ради України щодо заходів із запобігання лісовим пожежам.

 

За інформацією служби у справах дітей ОДА, станом на 03 грудня 2020 року на первинному обліку служби у справах дітей Овруцької ОТГ перебуває 89 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, з них під опіку влаштовано 67 дітей, в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу – 19.

 

У зв’язку з тим, що наявні діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, в інтернатних закладах, а також в суді перебувають на розгляді справи щодо позбавлення батьківських прав батьків, виникла потреба у створенні дитячого будинку сімейного типу.

 

Рішенням  сесії  Овруцької міської  ради від 10.04.2020 № 2138 затверджено проектно-кошторисну документацію реконструкції приміщення під дитячий будинок сімейного типу та надано відповідні документи на розгляд регіональної Комісії щодо виділення субвенції з державного бюджету у сумі 1 млн 480 тис. грн.

 

Після проведення відповідних робіт по реконструкції приміщення під дитячий будинок сімейного типу за кошти міської ради його облаштовано для проживання сім’ї з дітьми.

 

Рішенням виконкому Овруцької міської ради від 19.11.2020 № 1143 на базі родини Демидчуків Олега та Олени створено дитячий будинок сімейного типу, куди на виховання та спільне проживання влаштовано дитину, позбавлену батьківського піклування, 14-річну вихованку Потіївської спеціальної школи Житомирської обласної ради Валерію Барановську та 14-річного Андрія Самойленка до прийняття Овруцьким районним судом рішення про позбавлення батьківських прав батьків дитини.

 

Найближчим часом планується поповнення ДБСТ ще двома дітьми – 12-річним Андрієм Острицьким та 10-річною Анжелою Пашкевич, відносно яких в Овруцькому районному суді перебувають позовні заяви щодо позбавлення батьківських прав батьків.

«Ми намагалися зробити все, щоб діти мали гарні умови для розвитку. Але батьківського тепла їм ніщо замінити не зможе. Сподіваюсь, що новій великій сім’ї в Овручі сподобався передноворічний подарунок, а також хочу вірити у те, що таких сімей стане більше. Ми зі свого боку будемо продовжувати підтримувати їх. Впевнений, що батьки-вихователі подарують дітям свою любов, тепло та сімейний затишок», – сказав Віталій Бунечко.

Голова ОДА також наголосив на тому, що забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання в сімейному оточенні є одним з пріоритетних напрямків діяльності в області.

 

У 2020 році збільшився відсоток дітей даної категорії влаштованих у сімейні форми виховання та становить 93,3 %. Зокрема, розширено мережу дитячих будинків сімейного типу.

 

На сьогодні в регіоні діє 56 дитячих будинків сімейного типу та 161 прийомна сім’я. Всього в зазначених формах виховання виховується 654 дитини.

 

Впродовж 11 місяців 2020 року було створено 16 дитячих будинків сімейного типу в Баранівському, Бердичівському, Коростенському (2), Коростишівському, Пулинському (4), Хорошівському, Черняхівському (2) районах, Овруцькій та Чуднівській ОТГ, м.Бердичеві, м.Житомирі, а також 16 прийомних сімей в Андрушівському, Ємільчинському, Лугинському, Любарському, Овруцькому, Олевському, Пулинському (4), Хорошівському районах, м.Коростені, Баранівській (2) та Овруцькій ОТГ. Всього влаштовано 130 дітей.

 

Зокрема, за рахунок коштів субвенції з державного бюджету придбано 5 житлових будинків та проведено реконструкцію 1 житлового приміщення для дитячих будинків сімейного типу, а також виділено грошову компенсацію для 42 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на придбання житла.

 

Версія для друку