Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Віталій Бунечко привітав працівників екологічної сфери з  Всесвітнім днем довкілля. ВІДЕО

06 Червня 2024 • 09:40

Кіл-сть переглядів: 318

Начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко разом із своїм заступником Віктором Градівським привітали працівників екологічної сфери з  Всесвітнім днем довкілля, який щорічно відзначається 05 червня, та підбив проміжні підсумки реалізації заходів, спрямованих на захист навколишнього середовища на Житомирщині.

«Протягом останніх років нам спільними зусиллями вдалося подолати багато негативних явищ, що несли загрозу для нашої природи: вгамувати та побороти масштабні лісові пожежі – “чорне лихо” 2020 року – яке ледь не знищило наші ліси. Разом ми практично звели нанівець нелегальні вирубки деревини та видобуток бурштину. Навели лад із забрудненням річок Случ та Хомора», — зазначив Віталій Бунечко.

На Житомирщині ведеться системна робота із впровадження програм реформування управління відходами, оздоровлення басейнів водних ресурсів, модернізації очисних споруд. Зокрема було суттєво модернізовано очисні споруди в Андрушівці, побудовано нові системи очищення в Мирополі, триває будівництво очисних споруд в Романові.

 

Окремо слід зазначити відновлення лісових насаджень. Від початку реалізації програми Президента України Володимира Зеленського «Зелена країна» в 2021 році, лісівники висадили 115 мільйонів сіянців майбутніх дерев на площі майже 17 тисяч гектарів. Цієї весни на Житомирщині було висаджено понад 27 мільйонів штук сіянців на площі 4 тисячі гектар.

 

Завдяки співпраці з місцевими громадами триває робота передачі самозаліснених земель до державного лісового фонду. від початку 2023 року до органів місцевого самоврядування направлено 92 клопотання щодо передачі до ДП «Ліси України» ділянок на площу понад 11 тисяч гектарів. Отримано позитивних рішень на майже 1300 гектарів.

 

Суттєво ускладнюють роботу наслідки російського вторгнення в Україну. Велика кількість природних ландшафтів, лісів, сільськогосподарських угідь є небезпечними, через ризик мінування чи наявності залишків російських снарядів, бомб та ракет. Роботи зі знешкодження вибухових пасток тривають постійно.

 

Також лише протягом 2023 році Екологічна інспекція розрахувала збитків від війни на майже 35 мільйонів гривень, а загальна сума шкоди, завданої довкіллю Житомирщини внаслідок російської агресії, становить майже 18 мільярдів гривень.

 

Попри все це Житомирська область протягом останніх років посідає перші місця в рейтингах за темпами приросту площі та кількості утворених об’єктів природно-заповідного фонду, а також за підвищенням рівня лісистості області.

«Вітаю усіх причетних зі святом! Разом ми зможемо подолати всі виклики та досягти перемоги, як у війні, так і в боротьбі за чисте довкілля», — підкреслив Віталій Бунечко.

Також начальник ОВА відзначив працівників екологічної сфери Подяками та цінними подарунками.

 

 

Версія для друку