Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Володимир Федоренко взяв участь у презентації проєкту “Бортництво Полісся”. ВІДЕО

30 Червня 2020 • 13:52

Кіл-сть переглядів: 414

Сьогодні, 30 червня, у Києві відбулася онлайн-пресконференція – презентація проєкту “Бортництво Полісся: архаїчна традиція в сучасному вимірі”, який проводиться за ініціативи Вишгородського історико-культурного заповідника, за підтримки Українського культурного фонду, сприяння управління культури, національностей та релігій Київської ОДА. Ініціатор проєкту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко вагомо посприяла створенню та популяризації цього проєкту, залучивши на його реалізацію грантові кошти.

 

У пресконференції взяв участь перший заступник голови Житомирської ОДА Володимир Федоренко, а також у режимі онлайн долучився заступник голови ОДА Віктор Градівський.

 

Проєкт об’єднує три регіони України, багаті на традиції бортництва та бджолярства, – Київську, Житомирську та Рівненську області. 

 

Основна мета проєкту – презентація та популяризація бортництва як елементу нематеріальної культурної спадщини України, синтез інформації, пов’язаної із цим промислом, та візуалізація у ЗD-форматі предметів музейних зібрань із трьох регіонів України.

 

Вперше за роки незалежності України про бортництво (або ж бджільництво) почали говорити у період президентства Віктора Ющенка (2005-2010 р.р.), відроджуючи давні українські традиції.

 

За результатами реалізації проєкту передбачається розробка та запуск вебсайту «Віртуальний музей бортництва», а також створення інтерактивних просвітницьких матеріалів.  Однією з баз для наповнення віртуального музею стане Олевський народний краєзнавчий музей.

“Віртуальний музей дасть можливість популяризувати те, що передавалося від покоління до покоління, та безумовно є нашим спадком. Дякую за підтримку цього проєкту. Впевнений, що це ще більше надихатиме нас на нові успіхи у цьому напрямку”, — сказава Володимир Федоренко.

Під час заходу також обговорили питання створення мобільного додатку разом із запуском вебсайту “Віртуальний музей бортництва”, проведення фестивалю бортництва, тематичної фотовиставки тощо.

“Ми щиро раді, що Житомирська область буде долучена до цього проєкту. Для нас бортництво це не просто вид діяльності, а зв’язок із нашим історичним минулим і нашими традиціями. Тому ми всіляко будемо підтримувати розвиток цього проєкту на Житомирщині”, — додав Віктор Градівський.

Довідково. Бортництво – старовинна форма бджільництва, архаїчний промисел, перші письмові згадки про який сягають Х ст.

 

Історичне значення проєкту полягає в тому, що на сьогодні на території України ще збереглася незначна кількість осередків реліктового промислу бортництва.

 

Олевський народний краєзнавчий музей засновано 27 січня 1992 року. Метою створення музею є збереження, примноження та розповсюдження матеріальної та духовної культури Олевського краю.

 

Експозиції зали етнографії розповідають про давні промисли та ремесла, якими займалися наші пращури. Експозиції зали природи повідують про особливості нашої місцевості та заповідні території. Зокрема бджільництво та його зародження в лісах Олевщини та вздовж річки Уборть – бортництво (від чого власне й зародилась назва річки).

 

 

 

 

 

 

 

Версія для друку