Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Володимир Гройсман – органам місцевого самоврядування: Не треба ніяких регіональних угод, кошти завдяки децентралізації уже на місцях

09 Червня 2016 • 09:56

Кіл-сть переглядів: 638

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вважає неефективним укладання договорів про розподіл повноважень між центральною і регіональною владою та виступає за розбудову партнерських відносин з використанням можливостей фінансової децентралізації. Про це Володимир Гройсман заявив, відкриваючи засідання Уряду у середу, 8 червня.

 

Прем’єр-міністр нагадав власний досвід підписання регіональних угод із Урядом, що довело свою неефективність: «Я пам’ятаю ініціативу таких договорів у 2008 або 2009 році, коли Уряд з областями укладав угоди. Знаєте, чим все кінчилося? Процедурою підписання. Сам був одним з тих, хто підписував таку регіональну угоду. Пусте місце. Багато обіцянок, але усе в Києві, ніхто коштів ніяких не дав», – підкреслив він.

 

Натомість, сьогодні у результаті розпочатої фінансової децентралізації значно зросли надходження до місцевих бюджетів, нагадав Володимир Гройсман.

 

Прем’єр-міністр закликав органи місцевого самоврядування вибудовувати партнерські відносини із центральною владою. У свою чергу Уряд продовжить передачу повноважень на місця, запевнив він.

 

«Реєстрація майна, реєстрація бізнесу, і МРЕВ буде передача повноважень на реєстрацію, РАГСи і багато іншого – це все буде там, на місцях. Ви будете це робити, а ми будемо тільки це підтримувати і не будемо вам заважати це робити, – наголосив Володимир Гройсман. – Ми є партнерами, ми будемо підтримувати місцеве самоврядування і децентралізацію влади в подальшому. Але просимо вас, на місцях, бути ефективними, спільно з головами рад, адміністрацій робити якісно свою роботу. Люди чекають цих змін».

 

За його словами, розпочата у 2014 році реформа з децентралізації влади, фінансова децентралізація та передача «узурпованих центральним рівнем міністерств» повноважень вже показали свої позитивні результати.

 

Так, за 5 місяців цього року у результаті фінансової децентралізації до загального фонду місцевих бюджетів надійшло майже 54 млрд грн. Це більше від аналогічного періоду минулого року на майже 17 млрд грн.

 

Нагадаємо, що на останній сесії Житомирської обласної ради, яка відбулась 19 травня 2016 року, депутати звернулися до Президента України, Прем’єр-міністра України щодо необхідності укладення угоди про розподіл повноважень між Кабінетом Міністрів України та органами місцевого самоврядування.

Версія для друку