Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Володимир Гройсман: що таке децентралізація і як вона допоможе

15 Квітня 2015 • 12:20

Кіл-сть переглядів: 1 663

Децентралізація влади є ключовою реформою. На цьому акцентував Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі із представниками місцевої влади та ЗМІ 15 квіня. Якщо децентралізацію не провести, не можливо буде втілити ні освітню, ні економічну, ні будь-яку іншу реформу.

 

«Коли громади починають впливати на своє життя, воно стає якісним. Децентралізація влади за європейським принципом приведе нас до якісного життя територіальної громади», – повідомив Володимир Гройсман.

 

Вплив на своє життя передбачає одержання громадами додаткових повноважень, ресурсів, можливості самостійно заробляти та реалізовувати свої ініціативи.

 

Володимир Гройсман пояснив децентралізацію на прикладі: «Села –  назва, території – все залишається. Чотири-п’ять  сіл об’єднуються і мають єдиний механізм господарювання, скорочуються видатки на утримання влади. Об’єднане село отримує дотацію на реалізацію власних проектів. Староста села у своїх повноваженнях отримає ключ до втілення ініціатив».

 

Вагомою перевагою об’єднаних громад буде концентрація коштів та можливість їх розподілу на місцях. Крім того, держава продовжить надання субвенції на захищені статті та допоможе реалізовувати проекти громад щодо підвищення рівня життя у рамках державної стратегії.

 

Децентралізація передбачає комплексний підхід – як децентралізацію адміністративну, так і бюджетну. Зокрема, це і 40 млрд. грн. на місця, зростання доходів місцевих бюджетів, зміцнення податкової бази місцевого самоврядування, руйнування ієрархії прийняття рішень – не на рівні області, а у громадах.

 

Територіальна децентралізація, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання громадян», вже розпчалася. Як повідомив Голова Верховної Ради України, для реалізації децентралізації плануються відповідні зміни до Конституції України та інших законів.

 

Нагадаємо, за попередніми даними, на Житомирщині у результаті децентралізації буде утворено 4 повіти, в які входитимуть об’єднані громади (декілька сіл, які виявили бажання об’єднатися). Всі функції району будуть виконувати не повіти, а безпосередньо об’єднані громади. Тобто жодні побоювання щодо переміщення районних центрів, одержання довідок, звернення до установ та ін. є безпідставними. Все це забезпечуватиметься територіально ближче – на рівні об’єднаних громад, які будуть подібні площею.

 

«Для людини район не потрібен. Він потрібен для чиновників. Тепер людині не треба буде їхати за 100 км в райцентр. Функції райцентрів візьмуть на себе об’єднані територіальні громади, які будуть в зоні тяжіння 20 км», – пояснив директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

 

a

 

b

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку