Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Все про субсидії: запитання-відповіді (частина ІІІ)

16 Квітня 2015 • 07:35

Кіл-сть переглядів: 4 390

 

 

 

Продовжуємо відповідати на запитання жителів Житомирщини, які найчастіше виникають при оформленні субсидій. Нагадаємо, що раніше на сайті облдержадміністрації вже було дві публікації з цього приводу: Все про субсидії: запитання-відповідь про субсидії (частина І) та (частина ІІ).

 

— При заповнені  «доходів» вказувати суму нарахованих коштів, чи за виключенням податків (всіх чи певного: ПДФО, ВЗ, ЄСВ)? Які джерела про фінансові доходи має використовувати споживач?

 

Для призначення субсидії враховуватимуться доходи без податку з доходів фізичних осіб за попередній календарний рік. У разі коли дохід заявника зменшився порівняно з попереднім календарним роком, житлова субсидія може бути призначена на підставі доходів за останні шість місяців за умови надання довідки до органу соціального захисту населення про доходи таких осіб за цей період.

 

Субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається на підставі доходів лише за попередній календарний рік.

 

Для осіб, які не отримували субсидію в опалювальний період 2014/2015 років і звертаються у травні, субсидія розраховується на підставі відомостей про доходи, які зазначено у декларації.

 

У розділі ІІ декларації заповнюються відомості про всі види доходів (заробітна плата, пенсія, допомога (крім її частини, виплата якої здійснюється одноразово, зокрема, при народженні дитини), стипендія, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції, дивіденди, проценти від розміщення депозитів тощо) осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (або фактично проживаючих, зазначених у договорі оренди), за попередній календарний рік (12 місяців 2014 року) без урахування податку з доходів фізичних осіб. У графі «Джерело доходу» – назва установи, організації, підприємства, де отримується дохід.

 

Після отримання від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду уточнених відомостей про доходи, розмір субсидії може бути переглянуто.

 

У разі, коли в декларації заявник не задекларував якийсь вид доходу, надання раніше призначеної субсидії припиняється, і надміру нарахована сума субсидії має бути повернута ним за вимогою органу, що призначив субсидію, у подвійному розмірі.

 

— При зазначенні суми дивідендів (у пенсіонера) показувати суму річну чи помісячну? (сума пенсії вказується місячна).

 

Для призначення субсидії враховуватимуться доходи без податку з доходів фізичних осіб за попередній календарний рік.

 

— Чи враховуються в додаткові доходи грошові перекази на банківську картку? (наприклад мати – сину)

 

Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з отриманих особами доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, інформацію про які зазначено у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

 

— При відсутності одного з прописаних і при неможливості отримати довідку з місця його фактичного проживання : яким документом підтвердити  факт відсутності особи для отримання субсидії на фактично  проживаючих?

 

Чинним Положенням про порядок призначення населенню житлових субсидій визначено, що у разі коли обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично в ньому проживають, на підставі рішень районних, районних у містах Києві і Севастополі держадміністрацій та виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад або утворених ними комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

 

Під час прийняття рішень у таких випадках враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, зокрема, довідок, що підтверджують місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідок про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку).

 

У Заяві необхідно відмітити чи розглядати питання призначення субсидії комісією, створеною місцевими органами влади, що здійснюється на підставі обстеження умов проживання сім’ї.

 

Рішення про призначення субсидії приймається комісією після подання заяви, декларації та проведення обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

 

— Якщо в квартирі прописаний студент, який в минулому році отримував стипендію, а в поточному влітку йде працювати, коли сповіщати про зміну його доходів?

 

Положенням визначено перелік випадків (змін), про які заявник інформує управління соціального захисту протягом місяця з часу їх настання (зміна складу осіб, які зареєстровані, їх соціального статусу, джерел доходу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, придбання майна, товарів або оплати послуг на суму, що перевищує 50 тис. гривень).

 

Якщо від заявника надійшло повідомлення про зміни складу зареєстрованих осіб, переліку послуг субсидія має бути перепризначена на підставі звернення особи на новий період.

 

Якщо від заявника надійшло повідомлення про зміни джерел доходу, придбання майна, товарів або оплати послуг на суму, що перевищує 50 тис. гривень, то така інформація враховується при призначенні субсидії на наступний період, після закінчення терміну діючої.

 

— Якщо дружина і чоловік мають два об’єкти нерухомості і прописані кожен в своєму приміщенні, яка величина і в якому об’єкті їх нерухомості рахується  «на домогосподарство»?

 

Чинним Положенням про порядок надання субсидій визначено, що субсидії  призначаються за наявності різниці між розміром плати  за  житлово-комунальні  послуги,  скраплений газ, тверде та рідке  пічне  побутове  паливо  у  межах соціальної норми житла та соціальних  нормативів користування житлово-комунальними послугами з  урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, і обсягом  визначеного  Кабінетом  Міністрів  України  обов’язкового відсотка  платежу.

 

— Якщо одна людина є власником двох об’єктів нерухомості, як оформити субсидію: на один об’єкт нерухомості (за вибором власника ), чи зазначати при цьому другий об’єкт нерухомості? На два об’єкти, вказуючи окремо кожен? Які норми споживання будуть враховуватися при цьому?

 

Житлова субсидія може бути призначена управлінням праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації особи.

 

Що таке «грошове забезпечення»?

 

Грошове забезпечення виплачується особам з   числа   військовослужбовців   Збройних   Сил, Державної  прикордонної  служби,  СБУ, Служби зовнішньої розвідки, військ  цивільної  оборони,  інших військових формувань та з числа осіб  начальницького  і  рядового складу органів внутрішніх справ, Держспецзв’язку  та  Державної  кримінально-виконавчої  служби.

 

Грошове забезпечення – це гарантоване державою грошове забезпечення в обсязі, що відповідає умовам проходження військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів. Грошове забезпечення визначається залежно від посади, військового звання, тривалості, інтенсивності та умов військової служби, кваліфікації, наукового ступеня і вченого звання військовослужбовця. До складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням;щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія);одноразові додаткові види грошового забезпечення.

 

Слідкуйте за новинами на нашому сайті. У наступному матеріалі будуть опубліковані відповіді на інші запитання, із якими найчастіше звертаються до кол-центрів підприємств-надавачів послуг, зокрема:

  • Порядок оформлення субсидій на непереоформлених особових рахунках ( н-д, померлі і не пройшло 6 місяців).
  • Як розрахувати % субсидії для конкретної сім’ї?
  • Чи потрібно платити за послуги в разі виникнення  переплати за рахунок субсидії?
  • Що буде в разі неправильно заповненої декларації?
  • Можна отримати субсидію чи ні в разі отримання допомоги по народженню дитини?

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

 

 

Версія для друку