Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Всеукраїнський форум “Україна 30. Інфраструктура”: у 2021 році Укравтодор оновить 150 мостів

23 Лютого 2021 • 17:25

Кіл-сть переглядів: 241

23 лютого на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Інфраструктура” Укравтодор відзвітував щодо перших результатів Національної програми з відновлення мостів.

 

Програма розрахована на 2020–2025 і покликана оновити застаріле мостове господарство України. Йдеться про мости, шляхопроводи над залізницею та шляхопроводи над дорогою. У пріоритеті – 895 мостів, які потребують першочергового ремонту і 169 наближених до аварійного стану.

 

Результати першого року програми 

 

Як повідомив очільник Департаменту розвитку доріг Укравтодору Андрій Івко, у 2020 році в рамках програми було відновлено 158 мостів. Зокрема, здано в експлуатацію низку мостів-довгобудів: «Маршинський» міст через Прут на Буковині, мости через річки Луква і Дністер в Івано-Франківській області, «Буштинський» міст на Закарпатті. Більшість із них почали будувати понад 15 і навіть 20 років тому.

 

Відновлено роботи на найбільш масштабному і відомому довгобуді України — Запорізькому мості. У грудні вже було запущено проїзд по верховій стороні балкового мосту з району Бабурка до Хортиці. Наразі в Запоріжжя прибув плавкран LK-800, який збиратиме вантовий міст, готуються до транспортації та монтажу 3 секції вантового мосту. Повністю завершити проєкт планують уже до кінця 2022 року.

 

Плани на 2021 рік 

 

Цього року заплановано запуск першого проїзду вантовим мостом у Запоріжжі. Розпочнеться будівництво Кременчуцького мосту, а також Ямпільського мостового переходу через р. Дністер. Всього Укравтодор планує відремонтувати та побудувати 150 мостів.

 

У лютого поточного року було підписано договір із новим підрядником на українському ринку — турецькою компанією «DOĞUŞ İNŞAAT VE TİCARET A.Ş». Підрядник розпочне роботу над Кременчуцьким мостом за схемою design-build — спочатку спроєктують, а потім побудують новий міст. Це важлива подія для країни та для великої промислової агломерації Кременчука. Міст буде вантовим — це поширена світова практика для споруд із прогоном понад 150 м.

«Це перша програма системного оновлення мостового господарства України за всі роки Незалежності. До 2025 року ми оновимо мінімум 20 мостів у кожній області України. Важливо, що оновлення мостів максимально спрямовано на підтримку національного виробника» — заявив Голова Укравтодору Олександр Кубраков.

«Понад 80 % штучних споруд України були побудовані до 1980 року. Оновлення мостів, що перебувають в критичнім стані, є предметом національної безпеки.
Довгий час більшість споруд не утримувалися на належному рівні. Проте, ми вже досягли позитивних результатів за 2020 рік і плануємо активно продовжувати роботу й надалі. Окрім власне оновлення мостового господарства Програма передбачає його ретельне обстеження та інвестиції у профільну освіту», — розповідає Андрій Івко.

Нагадаємо, що на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Інфраструктура” Олександр Добоні розповів про реалізацію проєкта “Велике будівництво”.  

Версія для друку