Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Як оформити право власності на побудовану раніше нерухомість

08 Липня 2015 • 14:13

Кіл-сть переглядів: 1 515

Нещодавно набув чинності наказ Мінрегіону за № 79 про Порядок прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження будівель і споруд, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт.

 

Порядком передбачено, що технічне обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів включно, а також господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 квадратних метрів включно проводиться виконавцем (експертом з техінвентаризації) під час їх технічної інвентаризації лише за результатами попереднього (візуального) етапу обстеження з проставлянням у технічному паспорті відповідної відмітки.

 

При цьому звіт про технічне обстеження не складається та не включається до складу документів, що подаються разом з відповідною заявою про прийняття в експлуатацію об’єкта.

 

Разом з тим передбачена можливість використовувати звіти про технічне обстеження, складені в період з 29 квітня 2013 року до дня набрання чинності Порядком, а також технічні паспорти, складені до цього ж періоду, щодо вказаних вище категорій будівель та споруд.

 

Інформація, отримана виконавцем від місцевого органу містобудування та архітектури, щодо відповідності місця розташування об’єкта вимогам державних будівельних норм у контексті Порядку не передбачає відповідність вимогам всіх державних будівельних норм, а насамперед стосується розміщення житлового будинку в межах ділянки землекористування відносно прилеглих земельних ділянок, будівель і споруд.

 

Зазначену інформацію надають уповноважені органи містобудування та архітектури. При цьому за вказаною інформацією може звернутися як власник об’єкта, так і виконавець робіт. Вона має довільну форму, не передбачає сплати коштів та не є документом дозвільного характеру, тому її відсутність з об’єктивних причин, зокрема, за відсутності органу містобудування та архітектури на місцевому рівні, не може бути підставою для відмови заявнику у прийнятті об’єкту в експлуатацію.

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України звертає увагу, що необґрунтована відмова у наданні вказаної інформації органом містобудування та архітектури на місцевому рівні не допускається.

 

До того ж орфографічна чи технічна помилки, допущені під час заповнення декларації про готовність об’єкта до експлуатації або інформація, викладена з неточностями, які не впливають на зміст та правовий статус об’єкта, не можуть вважатися підставами для відмови органом державного архітектурно-будівельного контролю у прийнятті об’єкта.

 

Об’єкт не може бути прийнятий в експлуатацію у разі наявності відхилень від вимог державних будівельних норм, визначених такими нормами як недопустимі (заборонені). Це стосується, в першу чергу, заборон, які безпосередньо впливають на безпеку експлуатації об’єктів.

 

Міністерство також наголошує на недопустимості нав’язування послуг громадянам, які мають наміри ввести в експлуатацію об’єкти згідно з Порядком, посадовими особами будь-яких органів влади.

 

Положення Порядку дають можливість досягнути основної мети – оформлення прав власності на нерухоме майно, що належить громадянам, побудоване у попередні роки.

 

1

 

2 

Версія для друку