Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Як отримати кредит на енергозбереження за державною програмою

08 Липня 2015 • 07:46

Кіл-сть переглядів: 18 597

На сьогодні в Україні одним зі шляхів вирішення питання підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги є енергозбереження – утеплення будинків, вікон, дверей, встановлення лічильників, заміна енергоємних котлів. Після таких заходів економія може сягнути 50 % від вартості комунальних платежів.

 

У зв’язку з високими цінами на енергоефективне обладнання та матеріали, державою була розроблена програма пільгового кредитування населення та житлових комплексів. Відтепер частину кредитних коштів за цією програмою буде відшкодовувати держава.

 

Питання кредитів у сфері енергозбереження та відшкодування коштів розглядалися керівниками області, міста, районів, ОСББ та банківських установ у Житомирі 7 липня.

 

Отримати кредит на енергоефективне обладнання та матеріали і отримати відшкодування за державною програмою на Житомирщині можна у 3-х банкових установах: АТ «Ощадбанк», АТ «Укрексімбанк» та «Укргазбанку». Умови кредитування у цих банках схожі, проте відрізняються деякими моментами.

 

Як зазначив заступник начальника філії «Житомирське обласне управління АТ “Ощадбанк”» з роздрібного бізнесу Микола Шульга, державна програма компенсації частини кредиту на придбання енергоефективних товарів в АТ «Ощадбанк» спрямована на три сегменти клієнтів. Фізичним особам, які хочуть придбати електро- або твердопаливний котел, компенсується 20 % від суми кредиту, але не більше, ніж 5 тис. грн. Фізичним особам, які хочуть утеплити підвали, стіни, горища, купити засоби обліку, поставити енергозберігаючі вікна – компенсація 30 %, але не більше 10 тис. грн. Загалом по цьому напрямку передбачено в Україні 198 млн грн.

 

Третій сегмент – це ОСББ і ЖБК. У разі їх кредитування держава компенсує 40 % від вартості тих матеріалів, які вони купують, але не більше, ніж 10 тис. грн на одну квартиру.

 

Перший внесок становить 10% від вартості товару. Максимальна сума кредиту – 50 тис. грн для фізичних осіб та 3 млн грн для ОСББ. Термін кредитування – до 3 років для населення та до 5 років для ОСББ. Відсоткова ставка – 25 % річних. Разова комісія за надання кредиту – 3 % від суми.

 

Станом на сьогодні в Житомирській області видано вже 286 тис грн. компенсації за державною програмою.

 

Відшкодування здійснюється лише за умови придбання товарів у кредит.

 

Цього року за державною програмою, яка стартувала у травні, в АТ «Ощадбанк» вже надано 296 кредитів.

 

АТ «Укрексімбанк» має ті ж самі напрямки і умови для них, що й АТ «Ощадбанк» – на придбання котла компенсація становить 20 %, але не більше 5 тис. грн, на енергоефективне обладнання і матеріали – 30 %, але не більше 10 тис. грн, – повідомила керуюча філією АТ «Укрексімбанк» Світлана Савчук.

 

Проте тут, за її словами, програма відрізняється тим, що кредити на утеплення житла в Житомирській області надаються у розмірі до 400 тис. грн. Термін кредитування – 5 років. Авансовий внесок відсутній. Відсоткова ставка – 23,8 % річних. Разова комісія за надання кредиту – 1,2 % від суми.

 

Також є можливість отримання додаткових коштів. Крім тих кредитів, що надаються на котли та енергоефективне обладнання, громадяни можуть взяти кошти на проведення ремонтних робіт у своїх оселях.

 

Можливі дострокове погашення кредиту без додаткових комісій та штрафів або відстрочка виплати кредитних коштів до 1 року.

 

Для отримання кредиту в «Укрексімбанку» ОСББ та ЖБК ставляться наступні вимоги: відкритий рахунок у даному банку, відсутність боргів перед постачальниками житлово-комунальних послуг та згода на кредит не менше 90 % мешканців житлового комплексу. Сума кредиту – від 10 тис. грн до 30 млн грн. Але при цьому авансовий внесок – 30 % для обладнання та 40 % і більше – для модернізації житла. Разова комісія за надання кредиту відсутня, але є щомісячна комісія за управління кредитом – 0,1 % від суми.

 

Також «Укрексімбанк» співпрацює з Міжнародним та Європейським банками реконструкції та розвитку та за їх рахунок надає кредити по енергозбереженню для підприємств та організації. Ці кредити відрізняються тим, що надаються виключно в іноземній валюті та мають відсоткову ставку від 8 до 10 % річних. Сума кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку може бути до 3 млн доларів на 5 років, але є обов’язкова застава. Якщо фінансує міжнародний банк – до 30 млн доларів, терміном до 10 років.

 

Директор Житомирської обласної дирекції «Укргазбанк» Юрій Давидюк розповів, що їхній банк вже півтора року найтісніше співпрацює з ОСББ, навіть до початку впровадження державної програми енергоефективності. У них розроблена власна програма кредитування цих об’єднань та працюють спеціалісти з енергоефективності.

 

Умови кредитування в «Укргазбанку» майже повністю співпадають з умовами «Ощадбанку». Проте відсоткова ставка – від 23,5 % річних, а разова комісія – близько 1 %. Першочерговий внесок відсутній.

 

Відділення «Укргазбанку», які кредитують за державною програмою, знаходяться в Житомирі, Бердичеві, Радомишлі та Кростені.

 

Вигода від запровадження регіональних програм з енергоефективності полягає в потенційному рості попиту на енергозберігаючі заходи, зменшенні споживання паливно-енергетичних ресурсів та сприянні розвитку галузі енергоефективного будівництва. Населення, яке модернізуватиме своє житло задля енергозбереження, може не лише зменшити суму оплати за житлово-комунальні послуги, але й отримати значну допомогу від держави.

 

1 

 

2

 

 

3

 

4

Версія для друку