Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Як проводяться навчальні збори у ЗСУ та які гарантії забезпечуються військовим-резервістам

22 Вересня 2016 • 14:05

Кіл-сть переглядів: 792

1У Збройних Силах України підбито підсумки тактичних навчань бригадного рівня за участю резервістів.

 

Бригадні навчання продемонстрували дві речі. По-перше, практика доукомплектування бойових бригад резервістами дала очікувані результати. Резервісти, в тому числі у складі змішаних екіпажів, діяли впевнено, що дозволило виконати всі завдання. З іншого боку – вони показали високу мобілізаційну спроможність, свідоме ставлення до військового обов’язку.

 

Таких у нас вже більше 85 тисяч, що є суттєвим внеском у бойову спроможність Збройних Сил. До навчань, які пройшли у чотирьох бригадах Сухопутних військ та Високомобільних десантних військ, залучалися резервісти з розрахунку до 1000 осіб на одну бригаду.

 

Резервісти, які залучалися до дій Високомобільних десантних військ, змогли здійснити стрибки з парашутом. За сумлінне виконання службових обов’язків, досягнення значних результатів у військовій службі, внесок у справу захисту Вітчизни кращих військовослужбовців перед відправленням додому було відзначено керівництвом Збройних Сил України, Сухопутних військ, командуванням військових об’єднань.

 

До кінця вересня подібні навчання будуть проведені ще у п’яти бригадах ЗСУ. З метою вчасного комплектування зазначених бригад військовими комісаріатами Житомирської області будуть проведені заходи щодо поставки військовозобов’язаних до визначених військових частин для проведення планових зборових заходів з резервістами.

 

Збори з резервістами будуть проводитися протягом 10-12 діб. Особовий склад буде підвищувати свою професійну майстерність, бойовий вишкіл, навченість та здатність швидко діяти в складних ситуаціях. До занять залучаються спеціалісти-інструктори з тактичної, інженерної, вогневої, медичної підготовки, які мають досвід участі в АТО.

 

Варто наголосити, що збори проводяться згідно з визначеною періодичністю та планово і не пов’язані із ситуацією в зоні АТО чи іншими факторами. Тому вся дезінформація щодо цих заходів та термінів їх проведення, які можуть йти з неперевірених джерел про те, що це є нібито «прихована мобілізація», є хибними та не відповідає дійсності.

 

Окремо зазначимо, що держава зі свого боку піклується про своїх людей та забезпечує соціальні гарантії.

 

Так, резервісту компенсується:

  • середньомісячна заробітна плата за той час, що він перебував у військовій частині;
  • кошти за проїзд до військової частини та у зворотному напрямку.

Резервісту виплачується (в залежності від військового звання):

  • одноразове грошове заохочення за підсумками року (тим, хто виконав програму зборів): від 1600 до 3100 грн;
  • грошова виплата (в залежності від тривалості зборів);
  • добові за кожен день перебування у військовій частині;
  • одна мінімальна заробітна плата на місяць – для тих, хто на день призову на збори не працює та офіційно зареєстрований у центрі зайнятості населення: з 01.05.2016 року – 1450 грн., з 01.12.2016 року – 1550 грн.;

Резервісту на весь період виконання обовязків служби у військовому резерві (час проведення зборів) гарантується:

  • збереження робочого місця;
  • державне страхування, безкоштовне медичне забезпечення. 
Версія для друку