Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Як убезпечитися від ботулізму

23 Вересня 2015 • 06:59

Кіл-сть переглядів: 568

Головне управління Держсанепідслужби у Житомирській області вкотре нагадує про головні правила, яких треба дотримуватися, щоб убезпечити себе і своїх близьких від ботулізму.

 

Розпізнати заражений продукт складно, адже заражена токсином продукція не має видимих ознак.

 

1. В жодному разі не вживайте їжу:
– із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;
– з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;
– з банок, які зберігаються понад один рік.

2. Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях.

3. Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

4.Максимально дотримуватися технології консервування овочів продуктів харчування, особливо тривалості стерилізації.

 

Правила профілактики ботулізму доволі прості. Нехтування ними може призвести до сумних наслідків.

 

Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Зараження від людини до людини не відбувається. Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.

Версія для друку