Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Як ВНЗ боротимуться із плагіатом

12 Серпня 2015 • 07:56

Кіл-сть переглядів: 605

Основні положення наказу, серед яких: доступність дисертації та відгуків на офіційних сайтах – не пізніше ніж за 10 днів до дня захисту; доступність автореферату дисертації – не пізніше ніж за 30 днів до дати захисту; збереження матеріалів на сайті протягом 3-ох місяців з дати видачі диплома (термін апеляції по роботі).

Сергій Квіт наголосив, що дисертації у відкритому доступі зберігатимуться в Українському інституті науково-технічної і економічної інформації (далі УкрІНТЕІ). Це дасть можливість ВНЗ, використовуючи відповідне програмне забезпечення, перевіряти дисертаційні роботи на плагіат. За словами Міністра, ця система також надасть можливість використання у ВНЗ програмного забезпечення для перевірки на плагіат не тільки дисертаційних робіт аспірантів та докторантів, а також дипломних, курсових й інших кваліфікаційних робіт. Для цього навчальним закладам необхідно створювати відповідні бази даних і використовувати відповідне технічне забезпечення.

За словами Міністра освіти і науки Сергія Квіта, МОН планується при розробці нового Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів ВНЗ (діючий наказ МОН № 245 від 15.07.96) прописати норму щодо можливості відрахування студентів, у кваліфікаційних роботах яких був виявлений плагіат. Те саме стосуватиметься і викладачів. Відповідні норми щодо боротьби з плагіатом можуть бути відображені у Положеннях про організацію освітнього процесу, які затверджуються вченими радами ВНЗ. «Плагіаторів треба або звільняти з роботи або виганяти з університету, для того щоб в подальшому такі люди мали проблеми при прийомі на іншу роботу», – наголосив Міністр освіти і науки.

На думку Сергія Квіта, контролювати виявлення плагіату повинна науково-викладацька спільнота ВНЗ. «Академічна громада університету повинна сама виявити бажання боротися з плагіатом, прийняти відповідне положення чи відповідний кодекс і розглянути на вченій раді питання. Вона повинна проконтролювати виставлення програмного забезпечення на веб-сайт свого вишу»,- підсумував Міністр.

 
Версія для друку