Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Як здійснюватиметься об’єднання територіальних громад на Житомирщині: повіти, старости, префекти

14 Квітня 2015 • 14:49

Кіл-сть переглядів: 2 102

Як проходитиме об’єднання територіальних громад у Житомирській області, які його особливості, як створити дієздатну об’єднану громаду – про ці та інші питання розповідав під час розширеної наради з керівниками районів експерт Реанімаційного пакету реформ та представник експертної ради з питань децентралізації Юрій Ганущак.

 

Так, децентралізація базується на трьох важливих аспектах:
– розмежування повноважень між державою і місцевим самоврядуванням;
– реформа адміністративно-територіального устрою, тобто створення дієздатних адміністративно-територіальних одиниць;
– фіскальна реформа – підведення ресурсів під повноваження органів влади, які створюються в адміністративно-територіальних одиницях.

 

Зокрема, щодо об’єднання територіальних громад, то до 27 квітня 2015 року голови райдержадміністрацій мають підготувати проекти планів об’єднання територіальних громад, за якими буде сформовано Перспективний план області.

 

Громади, які об’єднаються відповідно до Перспективного плану до 15 липня цього року, можуть розраховувати на додаткові кошти з державного фонду регіонального розвитку для власних потреб.

 

За попередніми розрахунками, в Україні буде утворено 100 повітів із об’єднаних територіальних громад. Передбачається, що центром кожної такої громади повинні виступити місто обласного значення, райцентр або населений пункт, який має розвинену інфраструктуру, лікарню і розташований, як правило, найближче до географічного центру об’єднаної громади. Така громада надаватиме 95% усіх послуг, які зараз громадяни отримують в районі.

 

На території Житомирщини очікується об’єднання територіальних громад у 4 повіти.

 

Всі, хто об’єднаються в межах перспективного плану, отримають делеговані повноваження на освіту, охорону здоров’я та ін., на фінансування чого отримають субвенцію.

 

Об’єднані громади в межах районів обиратимуть старост. Вплив старости на життя громади буде ширший, ніж у нинішніх голів РДА. Планується, що староста буде членом виконавчого комітету об’єднаної громади.

 

Також за поданням Уряду Президентом призначатиметься префект – державний урядник. Головна особливість цієї посади – політична нейтральність та високий рівень професіоналізму в законотворчості. Йому заборонено бути в партії, а також балотуватися на будь-які політичні посади, навіть через рік після того, як він залишить посаду.

 

Децентралізація влади в Україні має відбуватися за європейськими стандартами. Саме це дозволить створювати робочі місця у сільській місцевості і як наслідок – молодь не буде масово переїжджати в місто.

 

Юрій Ганущак наголосив, що об’єднання областей між собою не відбуватиметься, адже вони вдало і розумно розподілені.

 

Так у кожній громаді мають бути такі установи органів виконавчої влади, як міліція, державне казначейство, санітарно-епідеміологічний та ветеринарний контроль, соціальний захист населення, протипожежна безпека, реєстрація речових та цивільних прав, пенсійний фонд.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку