Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Юрій Денисовець взяв участь у Всеукраїнській науково-краєзнавчій конференції

10 Червня 2024 • 10:20

Кіл-сть переглядів: 160

Днями заступник начальника Житомирської обласної військової адміністрації Юрій Денисовець взяв участь у Всеукраїнській науково-краєзнавчій конференції «Роль підприємців та меценатів у розвитку населених пунктів рідного краю: історія та сучасність», що присвячена 400-річчю першої згадки в історичних документах селища Червоне та 230-річчю від дня народження старійшини династії підприємців та меценатів Терещенків – Артемія Яковича Терещенка (1794–1873).

«Символічно, що конференція присвячена двом пам’ятним датам, які тісно пов’язані з темою заходу. Ця подія показала, як окремі люди здатні змінювати наші села та міста, роблячи їх економічно успішними та інноваційними. Приклад родини Терещенків у розбудові селища Червоне є яскравим зразком створення успішного бізнесу та розвитку місцевої інфраструктури», — зазначив Юрій Денисовець.

Родина Терещенків, вихідці зі старовинного козацького роду, розвивала різні сфери економіки – від харчової промисловості до авіабудування. Вони активно підтримували освітні заклади та культурні осередки, а їх колекції стали основою майбутніх музеїв українського мистецтва.

«Ці величні приклади минулого надихають нас на будівництво кращого майбутнього. Успіхи та досягнення родини Терещенків демонструють, що інвестиції в освіту, культуру та інфраструктуру є ключем до сталого розвитку суспільства», — підкреслив Юрій Денисовець.

Окрім цього на конференції розглянули питання минулого та сьогодення смт Червоне (історія, природа, розвиток господарства, культура та освіта, визначні постаті), благодійність у діяльності українських підприємців XIX – початку XX ст., проблеми та здобутки благодійних фондів, визначні постаті підприємництва, благодійництва та меценатства, феномен волонтерства на сучасному етапі тазагальні питання краєзнавства.

«Дякую історикам, краєзнавцям та дослідникам за їхній неоціненний внесок у вивчення історії нашого регіону. Особлива подяка організаторам – Червоненській територіальній громаді та обласній організації Національної спілки краєзнавців України за можливість об’єднати зусилля науковців і громадськості», — наголосив Юрій Денисовець.

Захід відбувся за сприяння Національної спілки краєзнавців України, Управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації, Історичного факультету Житомирського державного університету ім. І. Франка, Житомирської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Бердичівської районної військової адміністрації, Бердичівської районної ради та Червоненської селищної ради.

 

Версія для друку